Feljelentést tesz a DK a Porosenkónak juttatott magyar közpénzek miatt

Feljelentést tesz a DK a Porosenkónak juttatott magyar közpénzek miatt

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Petro Porosenko Vallettában 2017. március 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tesz feljelentést a Demokratikus Koalíció (DK) a Petró Porosenkó volt ukrán elnöknek állítólagosan juttatott magyar közpénz miatt. Erről a párt számolt be keddi közleményében. Emlékeztettek, hogy decemberben az ukrán Korrupciómegelőzési Ügynökség szerint az Orbán-kormány közel 350 millió forintnak megfelelő ukrán hrivnyát folyósíthatott Porosenkónak, akit hazaárulással és terrorista szervezetek támogatásával vádolnak. A DK közleménye szerint a „nemzeti szuverenitásról papoló Orbán-rendszer tehát magyar közpénzekből mutatja be, hogy hogyan lehet semmibe venni egy háborúban álló szomszédos ország szuverenitását a háborús agresszor embereinek támogatásával”.

Petró Porosenkó akkor került újra a figyelem középpontjába Magyarországon, amikor tavaly nem engedték kiutazni Ukrajnából. Ukrajnai források szerint a volt elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott volna, ezért nem léphetett ki az országból. Az ukrán Korrupcióellenes Ügynökség ezt követően számolt be arról, hogy 37 millió hrivnyát kapott a magyar kormánytól.

Frissítés
A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel azt közölte, hogy a Porosenko által vezetett Európai Szolidaritási Párt december 21-én kiadott közleményéből, valamint a volt ukrán elnök vagyonnyilatkozatából is kiderül, hogy külföldi értékpapírokba és kötvényekbe, állampapírokba fektet független befektetési tanácsadók közreműködésével. Az említett összeg is állampapírból származik a vagyonnyilatkozata szerint. Intézményi Magyar Állampapírt bárki vásárolhat pénzintézeteken keresztül, tekintve, hogy az ilyen tranzakciók banktitoknak minősülnek, a magyar kormánynak ezekre nincs rálátása. – A magyar állam más jogcímen nem fizetett ki Porosenko részére semmit – szögezték le, sajnálatosnak nevezve, hogy a DK az ukrán titkosszolgálat által állított információkat mindenfajta kritika nélkül veszi át és terjeszti.