Újra porvihar van az M1-esen

Újra porvihar van az M1-esen

Porvihar az M1-esen 2023. március 11-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A viharos erejű széllökések miatt időnként sűrű por és homokfelhő rontja a látási körülményeket az M1-es autópályán a 102-es és 103-as kilométer közötti szakaszon, Nagyszentjános és Bőny térségében – írta az Útinform szerdán a honlapján. A közlés szerint erre táblák is felhívják a figyelmet, az autósoktól azt kérik, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést.

Reggel már erős, viharos széllökésekre és porviharok miatt lecsökkenő látótávolságra figyelmeztetett az Útinfom a honlapján. Azt írták, erős, viharos széllökésekre kell számítani elsősorban a Dunántúlon, főként a Badacsonyban és a Balaton-felvidéken, valamint a Tiszától keletre eső tájakon, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A viharos erejű szél sok helyen hordja és viszi a homokot vagy a port, porvihart kavarva, így a látótávolság is lecsökkenhet a közutakon – hívták fel a figyelmet. Megjegyezték: a hegyvidéki, illetve a fákkal határolt utakon, illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani. Az Útinform azt kérte az útra kelőktől, vezessenek kellő figyelemmel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya kivételével a teljes Dunántúlra, valamint Borsod-Abaúj-Zemplénre, Hajdú-Biharra és Szabolcs-Szatmár-Beregre is első fokozatú figyelmeztetést adott ki széllökések miatt. Emellett délelőtt az Északi-középhegység hegyvidéki területein, majd a déli óráktól az ország keleti harmadában helyenként síkvidéken is az esőt havas eső, havazás váltja fel. Síkvidéken megmaradó hótakaró nem valószínű, azonban az Északi-középhegységben 400-500 méter felett megmaradhat a hó, a magasabb csúcsokon (Mátra, Bükk, Zempléni-hegység) akár 10-15 cm-es olvadozó hóréteg is összegyűlhet éjfélig.

Ismert, szombaton porvihar okozott tömegbalesetet az M1-esen, melyben 41 gépjármű volt érintett. Egy férfi meghalt, 39 ember megsérült; ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben.

 

Címkék: szélvihar, porvihar