PSZ: A kormány tisztázza, kikre terjed ki a bejelentett ingyenes pedagógustesztelés

PSZ: A kormány tisztázza, kikre terjed ki a bejelentett ingyenes pedagógustesztelés

Bölcsődei dolgozók koronavírus-tesztelése Szegeden (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli a kormányzattól, hogy tisztázza: mely fenntartókra, intézménytípusokra terjed ki a köznevelési államtitkár által bejelentett januári pedagógustesztelés. Az érdekvédelmi szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerdán bejelentette, hogy januárban újraindul a pedagógusok tesztelése, a szakszervezet szerint azonban az elmúlt évtized átalakításai miatt kialakult „fogalmi káoszban” nem magától értetődő, kire vonatkozik a bejelentés.

A PSZ szerint félreérthető a „pedagógus” kifejezés, és követelik, hogy a kormányzat tisztázza: mely fenntartókra, intézménytípusokra terjed majd ki a tesztelés, vonatkozik-e a szakképzésben oktatókra, vagy a nevelést-oktatást segítő és a technikai dolgozókra.

A szakszervezet azt javasolja a kormányzatnak, hogy amikor „óvodától középiskoláig minden alkalmazottat érintő bejelentést tesz”, használja az „oktatásban dolgozók” fogalmat, „hátha sikerül lefedni az átalakítások eredményeként szétszabdalt pedagógustársadalmat”, „és ha lehet, ne feledkezzenek meg az oktatást segítő és technikai alkalmazottakról sem, ők is nélkülözhetetlenek az iskolákból”.