Publicus: A lakosság négyötöde sok tesztelést akar

Publicus: A lakosság négyötöde sok tesztelést akar

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakosság több mint négyötöde, 81 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a járvány megállítása érdekében Magyarországon több koronavírustesztet kellene végezni – derül ki a Publicus Intézet áprilisi felméréséből.

A telefonos reprezentatív kutatásának adatai szerint a megkérdezettek 95 százaléka véli úgy, hogy az egészségügyben dolgozók mindent megtesznek a betegekért és a fertőzöttekért. Közel háromnegyedük (72 százalék) pedig felháborítónak tartja, hogy az „egészségügyben dolgozóknak nincs megfelelő védőfelszerelésük” – – írja a Népszava.hu a felmérés alapján.

A kormány teljesítményének értékelésekor már jóval vegyesebb a kép. A válaszadók 48 százaléka szerint a vírusjárvány kezelésében a kormány „nincs a helyzet magaslatán”, az inkább elégedettek aránya 51 százalék. A megkérdezettek 57 százaléka úgy látja: a kormány a járvánnyal szembeni védekezés címén igyekszik véghez vinni azt, amit más ügyekben eddig nem sikerült megvalósítania.

A válaszadók 52 százaléka szerint a kormány egyenesen visszaél a járvány elleni védekezésre kapott felhatalmazással, és antidemokratikus döntéseket hoz. Ugyanakkor a válaszolók 76 százaléka szerint Magyarország időben reagált a problémára, sokkal jobb helyzetben van, mint sok más európai ország.