Debreceni gázbeszerzés: régi ismerős menedzselte a tendert

Debreceni gázbeszerzés: régi ismerős menedzselte a tendert

Az A.K.S.D. Kft. egyik járműve

Fotó: Az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben számos önkormányzat rendkívül magas áron kapott ajánlatot a gázbeszerzésre kiírt közbeszerzéseire, a debreceni önkormányzat tulajdonában álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. lényegesen kedvezőbb áron vásárolhat gázt az állami MVM Nexttől – írta meg a Napi.hu az előző héten. A tender eredményeként az A.K.S.D. köbméterenkénti 798 forintos áron vehet földgázt az MVM-től; ez alig több a földgáz lakossági, átlagfogyasztás feletti 747 forint per köbméteres árszintjénél.

Ám az is figyelemre méltó, hogy az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. – a Telex.hu megfogalmazása szerint – „látszatversenynek tűnő gázbeszerzésre kiírt tenderén” összesen két cég indult: a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. mellett az eddig a CBA-élelmiszerboltok üzemeltetésével foglalkozó Puerta Nánás Kft. Ez azonban még nem minden: a lap szerint a Puerta Nánás Kft.-nek ugyanis nincs gázkereskedői engedélye, és irreálisan magas, köbméterenként 100 ezer forintos árajánlatot adott. A cikk azt vetette fel, hogy a körülmények furcsák, és ezek azt szolgálták, hogy a hulladékgazdálkodási cég pályázata formailag is feleljen meg a jogszabályoknak. Az ügyben egyébként hiába keresték a Puerta Nánás Kft.-t többek között azt firtatva, hogyan jött ki a 100 ezer forint per köbméteres ár, tényleg remélhették-e a tender megnyerését, illetve ha nem, akkor mi célból pályáztak. A kérdéseikre azonban nem válaszolt a vállalat.

A Puerta Nánás Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről elöljáróban érdemes tudni – ahogy arra a társaság nevéből is lehet következtetni –, hogy köze van a Debrecenhez közeli, mintegy 17 ezer lakosú Hajdúnánáshoz. A tulajdonos-ügyvezető is kötődik a városhoz. Továbbá a vállalkozást egyébként eredetileg hajdúnánási székhellyel alapították – később helyezték át a vállalkozást központját Pest megyébe –, a cégiratok szerint jelenleg is hat fióktelephellyel rendelkezik a városban. A Puerta Nánás Kft. Hajdú-Bihar megyei kötődése abból a szempontból érdekes, hogy leginkább itt aktív az a közbeszerzési tanácsadó, aki a debreceni A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft.-nek is rendszeresen dolgozik.

A közbeszerzési iratokat átnézve lapunk arra jutott: évekre visszanyúló ismeretsége van az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. közbeszerzési tanácsadójának és Sebestyén Lászlónak, a Puerta Nánás Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének. A tanácsadó ugyanis dolgozott Sebestyén megbízásából is. 2018-ban Sebestyén – mint egyéni vállalkozó – egy hajdúnánási ingatlanon „szabályozott légterű hűtött gyümölcstárolót”, magyarul hűtőházat építtetett.

Erre a Vidékfejlesztési programból jutott támogatáshoz, a hűtőház az iratok szerint 150 tonna alma tárolására alkalmas. A beruházás értéke 235 millió forint volt, a megrendelést egy tatabányai cég nyerte el. A szóban forgó ingatlan később a Puerta Nánás Kft. egyik fióktelepe lett, így szerepel ma is a cégnyilvántartásban.

A Puerta neve ráadásul az A.K.S.D. Kft. egy idei másik közbeszerzési eljárásában is feltűnt, érdekes módon ott is alulmaradt ajánlattevőként. Ebben a hulladékos cég szilárd háztartási és szelektív hulladékok gyűjtésére alkalmas műanyag edények beszerzésére keresett beszállítót. Figyelemre méltó, hogy az A.K.S.D. közbeszerzési tanácsadója ismét a régi ismerős volt. Ebben az eljárásban is akad még érdekesség: az iratok szerint ugyanis a Puerta ugyan pályázott a műanyag edények megrendelésére, de amikor a közbeszerzési szakember hiánypótlást kért a cégtől, annak a vállalat nem tett eleget, emiatt érvénytelen lett az ajánlata. Ennek fényében még érdekesebb, hogy a cég a gázbeszerzési pályázaton is megjelent.

Az ügyben lapunk is kereste Sebestyén Lászlót, a Puerta Nánás Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét és a közbeszerzési szakembert is. Arra voltunk kíváncsiak, ismeretségük szerepet játszott-e abban, hogy a cég az A.K.S.D. két idei közbeszerzési pályázatán is elindult. Azonban egyikük sem reagált, ahogy a hulladékgazdálkodással foglalkozó debreceni cég sem.

A szóban forgó közbeszerzési tanácsadó egyébként jól ismert szereplője a Hajdú-Bihar megyei közbeszerzéseknek. A személye körüli közbeszerzési eljárásokról korábban már írtunk. A neve számos alkalommal feltűnt azoknál a tendereknél, ahol az állami, önkormányzati megrendeléseken gyarapodó hajdúböszörményi Tömb 2002 Kft. került ki győztesen. Mint arról beszámoltunk, a Tömbnek jellemzően ugyanaz az öt-hat cég volt a vetélytársa, de rendszerint a Tömb kapta a megrendeléseket, miután a riválisok drágább ajánlatokat adtak.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/43. számában jelent meg október 21-én.