Rékasi Károly: Tényleg ekkora a baj, fiúk? Egy 16-17 éves gyerek versétől görcsölés van?

Rékasi Károly: Tényleg ekkora a baj, fiúk? Egy 16-17 éves gyerek versétől görcsölés van?

Rékasi Károly és Rékasi Zsigmond (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A színpad és a tévé képernyője után a soroksári képviselő-testületbe készül Rékasi Károly. Azt mondja, nem érdekli a pártpolitizálás, nincs is programja, csak jobbá akarja tenni a kerületet. Nagykamasz fia – Zsigmond – ezen a téren már tapasztaltabb, bár ő édesapjával ellentétben egyértelműen állást foglalt. Kormányellenes utcai aktivitása után jártak nála rendőrök is. Ennek ellenére a politikával foglalkozna.

Páros interjú a pénteken megjelent, idei 29. Magyar Hangban!

– Miért döntött úgy, hogy elindul egyéni önkormányzati képviselőként? A színjátszást politikára cseréli?
Rékasi Károly:
Nem cserélek el semmit semmire, legfőképp soha semmit nem cserélnék el politikára. (...) A XXIII. kerületi civil közösség kért fel, hogy induljak el ezen a választáson, én pedig azt gondoltam, hogy jó itt nekem, de próbáljuk meg még jobbá tenni. Nincs programom, az a célom, hogy az itt lévő embereket beszélgetésre késztessem, mindenki mondja el, mit szeretne.

(...)

– Mit szólt édesapja döntéséhez?
Rékasi Zsigmond
: Elsősorban meglepődtem, azt gondolom, hogy a civil szervezet csúnyán belevágja a mély vízbe. A családdal viszont maradéktalanul támogatjuk mindenben, amiben csak tudjuk, legyen az tapasztalat vagy fizikai segítség, ha majd szórólapozni kell. Nem féltem, hiszen ő nem féltenivaló, de nehéz dolga lesz, az biztos.

(...)

– Zsigmond Ébredj magyar! című költeménye egyértelműen és határozottan rendszerellenes, lázadásról ír benne, a rezsim elleni kiállás szükségéről…
R. Zs.:
Ezt 14 vagy 15 éves koromban írtam, és az utolsó szaváig kiállok mellette most is.

R. K.: Piszkosul jó érzés, hogy Zsebi velem az első pillanatban megosztotta a verseit. Volt, hogy nem is a kész produktumot, hanem csak az első vázlatokat. Itt nem egy-egy versről van szó, hanem arról, amikor látod, hogy a gyerekednek nyílik az értelme, egyre nagyobb és csillogóbb tekintettel néz az életre. Aggódtam miatta, mert pontosan tudom, hogy aki fél, az nagyon veszélyessé is válhat. Egy kutyát, ha sarokba szorítanak, harap. Ha bárki sarokba szorítva érzi magát egy verstől, akkor nincs kizárva, hogy harap. Haraptak is. Zsigmond nem kapott helyet nappali tagozatos középiskolában, ahova addig járt, onnan kirúgták. Magamban azt kérdeztem, hogy tényleg ekkora a baj, fiúk? Egy 16-17 éves gyerek versétől görcsölés van?

(...)

Pártpolitikai csatározások nélkül meg lehet úszni a képviselőséget? Miért gondolja azt Rékasi Károly, hogy mindent megtehet? Lehetnek-e tiszták a kerületi közbeszerzések? Mit tervez Rékasi Zsigmond? Voltak-e családi viták a aktivista szerepvállalása miatt? Mit gondol fiáról az apa? Rendőrsorfal elé állni, vagy verset írni? Mit gondol Rékasi Károly a szinkronszínészek helyzetéről? A válaszokat keresse a teljes interjúban, a Magyar Hang július 19-én megjelent számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!