Rémálom a Kunigunda utcában: az M1 elfelejtett szólni arról, ki nyert Amerikában

Rémálom a Kunigunda utcában: az M1 elfelejtett szólni arról, ki nyert Amerikában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk online oldalán, vagyis a Hang.hu-n – a Hírkereső tanúsága szerint a magyar sajtóban talán először – szombat délután 17.30-kor került ki a gyorshír, hogy a vezető amerikai hírcsatornák a matematikai modellek alapján kijelentették: Joe Biden demokrata jelölt megnyerte a választást, így ő az Egyesült Államok következő elnöke.

Az MTI-n aztán 18.25-kor kijött a gyorshír, de kevés embert ismerek a hírszerkesztőkön túl, akik az MTI böngészésével kelnének és feküdnének. Az M1 viszont órákig hallgatott – 19 órakor, a fél nyolcas nagy híradó-beharangozójában sem volt egyetlen szó sem a „hírtévének” átalakított M1-en arról, hogy négy nap után eldőlt a világ talán legfontosabb politikai pozíciójának kérdése.

M1 Híradó headline, 2020.10.07.

A világ már legalább két órája értesült arrül, ki lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke, de a százmilliárd adóforintból fenntartott M1 legfontosabb, s...

Ekkor már a világ összes valamirevaló hírtelevíziója rég Joe Biden győzelmével foglalkozott, de az adófizetők pénzén fenntartott magyar közszolgálati televízió megkímélte ettől a nézőt – hiába néztük egészen közelről a monitort, még egy fránya hírcsíkra sem futotta a szerkesztőktől. Helyette sok minden fontosat megtudtunk, például azt, mennyi a páratartalom a Kékestetőn és mit játszott a Topolya. Arról is beszámoltak, többet vásárolunk online, mint régen, és hogy nem szerencsés a tömeges tesztelés, de úgy kell nekünk az orosz és kínai vakcina, mint egy falat kenyér.

Pedig még az Origo is megírta a nagy hírt, igaz, elég sajátosan, egy mondatban két kettősponttal. Így: „Élő: Teljes a káosz Amerikában: több, nagy médium szerint Joe Biden győzött, de Donald Trump a Twitteren az írta, hogy ő nyert.” A Híradó.hu is hozta a formáját, a vezető anyaguk ugyanis ezt a címet kapta: „Nemzeti rémálomnak nevezte a »független« CNN Donald Trump elnökségét”. Az alcímbe aztán valahogy belekerült az is, hogy a CNN, az AFP és a Fox News szerint is Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást.

Hogy mi volt a tévés lefagyás oka? Lapunk megbízható forrásból úgy tudja, a közszolgálati médiumokban egy levél ment az ügyeletes hírszerkesztőkhöz, hogy „semmikképpen se hirdessenek győztest!”

Megvártuk a fél nyolcas híradót, ekkor a világ már legalább két órája tudta, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az évi százmilliárd forintból fenntartott közmédia zászlóhajójának, az M1-nek a legfontosabb híradója azzal kezdődött, hogy a vírushelyzet miatt zár Európa, aztán elmondták a rekordszámú magyarországi fertőzésszámot, majd szó szerint így fogalmaztak: „Joe Biden már győztesnek tekinti magát, de Donald Trump szerint viszont még nincs vége a választásnak, perek várhatóak.” Közben a néző a képernyőn ezt láthatta: „Nincs még eredmény”. És hiába van a közmédiának állandó tudósítója Washingtonban, azt nem kapcsolták a műsor alatt.