„Reménykeltő” hírek érkeztek a Mol százhalombattai finomítójából

„Reménykeltő” hírek érkeztek a Mol százhalombattai finomítójából

Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reménykeltő hírek érkeztek a Mol százhalombattai finomítójából – erről is beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó ismeretei szerint a javításokkal már végeztek, de az újraindítás egy hosszabb folyamat, hiszen a 100 százalékos kapacitást elérni csak több lépcsőben lehet. Mint kifejtette, a mostani ellátási problémákat az import hiánya mellett alapvetően a finomító csökkentett kapacitása okozza.

A főtitkár beszélt arról is, hogy már augusztusban látszódott az egyensúlytalanság: a kereslet jóval magasabb volt, a finomítóból kikerülő és az importból beérkező üzemanyag ugyanakkor kevesebb. Számításai szerint az első félévben a kereslet többletét leginkább a külföldiek okozták, akik legalább félmilliárd liternyit tankoltak. Emellett persze a hazai fogyasztás is magasabb volt a kedvező ár miatt. 

Grád Ottó úgy látja, hogy a kedvezményezettek köre még mindig túlságosan bő, itt említette, hogy a mezőgazdasági gépekbe is 480 forintért lehet tankolni. Ráadásul „jelentős” az a mennyiség, amit nem is az elsődleges felhasználásra, hanem tartalékolásra, esetleg másodlagos értékesítésre vásárolnak.