Rendszerhiba: Vannak korszerű vonatok, de azok sem használhatók

Rendszerhiba: Vannak korszerű vonatok, de azok sem használhatók

Fotó: Közlekedő Tömeg/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járműfenntartás terén rendszerszintű hiányosságokkal küzd a vasúttársaság a Közlekedő Tömeg nevű szervezet szerint. Úgy vélik, azért kell 40-50 éves vonatokkal utaznunk, mert a náluk fiatalabb, magasabb komfortot nyújtó járművek szakszerű karbantartás hiányában nem használhatók.

Több mint félszáz korszerű EuroCity kocsi vár javításra, szemben a MÁV-Start „sikerpropagandájával” – erről írt Facebook-oldalán a Közlekedő tömeg nevű szervezet. Úgy látják, az új IC+ járművek alkatrész-ellátása sincs megoldva.

A szóban forgó személykocsik többsége 200 km/h sebességre képes, légkondicionált, viszont hiába minden, negyedük ma is áll műszaki hiba vagy lejárt hatósági engedély miatt.

„Szinte hetente jelentet meg valamilyen propagandaanyagot a MÁV-csoport arról, hogy készülnek az új IC+ kocsik, vagy hogy hamarosan forgalomba állnak az emeletes KISS motorvonatok. Ez alapján azt hihetnénk, végre sínre került a magyar vasúti járműállomány ügye, nemsokára megoldódnak a modern szerelvények hiányából adódó problémák. A valóság azonban sajnos az, hogy a járműfenntartás terén rendszerszintű hiányosságokkal küzd a vasúttársaság: számos vonalon azért kell végletekig elavult, 40-50 éves vonatokkal utaznunk, mert a náluk fiatalabb, magasabb komfortot nyújtó járművek szakszerű karbantartás hiányában nem használhatók” – írta oldalán a Közlekedő Tömeg.

Közérdekűadat-igényléssel fordultak a MÁV-Starthoz, az adatokból szerintük pedig világos, hogy súlyos hiányosságok vannak a jármű-üzemeltetés terén. Posztjuk alapján az alig egyéves IC+ kocsik közt van már olyan, amelyik a közelmúltban másfél hónapig állt a Keleti pályaudvaron, miután a belőle kiszerelt alkatrészekkel tudták csak a többi jármű üzemét biztosítani.

Átszállással lenne csak elérhető Bicske a felcsúti vonalon? | Magyar Hang

A 160, valamint 200 km/h sebességre alkalmas 169 EuroCity kocsit a kilencvenes években szerezték be, és máig korszerűnek számítanak, de hiába, közülük több mint ötvenet kellene javítani. Nagy részük a lejárt hatósági engedély (fővizsga) miatt kénytelen vesztegelni, a frissen felújítottak közt pedig van olyan, amelyik már több mint egy éve alkatrészre vár.

Előfordul, hogy az intercity vonatokban a megfelelő színvonalú kocsik hiányában „kényelmetlen, szűkös, öreg, rozsdaszagú személyvonati járművek közlekednek, vagy épp első osztályú szakasz nélkül marad a szerelvény, és az ide jegyet váltó utasok hoppon maradnak. Fel kell tenni a kérdést: mi garantálja, hogy a jelenleg 15 milliárd forintos állami támogatásból készülő 70 darab IC+ kocsi nem kerül néhány éven belül ugyanolyan rossz állapotba, mint a 90-es években beszerzett járművek? Mi értelme van új kocsikat gyártani, ha az azokkal megegyező komfortú, szintén 200 km/h sebességre alkalmas, légkondicionált járműveket sem használja a vasúttársaság?” – tette fel a kérdéseket a Közlekedő Tömeg.

A szervezet állításaival kapcsolatban kerestük a MÁV-ot is, amint reagálnak, frissítjük cikkünket.