Rétvári: több mint 100 ezer szülő töltötte ki a Belügyminisztérium oktatásról szóló kérdőívét

Rétvári: több mint 100 ezer szülő töltötte ki a Belügyminisztérium oktatásról szóló kérdőívét

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda hajnalig több mint 100 ezer szülő töltötte ki az oktatásról szóló kérdőívet – közölte sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI összefoglalója szerint kifejtette, hogy ilyen széles körű véleménykikérés az oktatás helyzetéről még nem volt Magyarországon. A december 1-jén indított szülői konzultáció részeként 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője kapott az e-Kréta rendszeren keresztül lehetőséget a kérdőív kitöltésére, ami anonim és önkéntes.

Korábban, a nyár és az ősz folyamán a pedagógusok mondhatták el véleményüket többek között az iskolák helyzetéről, illetve az oktatók teljesítményértékelésével, a tanárok leterheltségével kapcsolatban. Ezekre első körben 25 ezer, másodjára 33 ezer pedagógus válaszolt.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány elsődleges feladata a pedagógusbérek emelése, ezért döntött arról, hogy idén és jövőre 10-10 százalékkal nőnek a bérek. Ezen kívül a Magyarországot megillető európai uniós forrásokból is szeretnének fordítani ágazati béremelésre. A kormány azt szeretné, hogy magyar és uniós finanszírozásból jövőre 21 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, majd pedig 29 százalékkal emelkedjenek emelkedjenek a pedagógusbérek, így huszonöt hónap múlva 777 ezer forint lehet a pedagógusok bére – mondta.

Rétvári azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint ki kell fizetni a tanári túlórákat, közölte: az iskolákban kifizetik a túlmunka után járó díjat, erre minden tankerületnek van pénzügyi fedezete. – Az oktatásra fordítható költségvetési keret jövőre 86 milliárd forinttal nő, ennek elsöprő többségét béremelésre fordítják – tette hozzá az államtitkár.

A Szülői Hang már december elején kifejtette véleményét az e-Kréta rendszeren keresztül kitölthető belügyminisztériumi kérdőívvel kapcsolatban. Mint írták, értetlenül állnak a kérdőív utolsó kérdése előtt, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”. A szülői szövetség szerint a pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is, a tanulók pedig a demonstrációkon saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat pedig az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye rögzíti. A Szülői Hang azt kérte a szülőktől, hogy a „hazugságokat tartalmazó kérdést” ne válaszolják meg, helyette írják meg véleményüket.