Rezsikompenzáció: Botka László szerint nincs mit megköszönniük a kormánynak

Rezsikompenzáció: Botka László szerint nincs mit megköszönniük a kormánynak

Botka László (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Elvesznek 3 milliárd forintot és visszaadnak 1,3 milliárdot, és mérgesek, hogy nem köszönjük meg – többek közt erről beszélt a megemelkedett rezsiárak miatti kormányzati kompenzáció kapcsán Botka László, Szeged polgármestere szerda este. A Telex beszámolója szerint a politikussal a városházán tartottak beszélgetést az elmúlt időszak válságai kapcsán.

Botka elmondta, Szeged csak fél évre szerződött az áramszolgáltatókkal, mivel jelen helyzetben meggondolatlan lépés volna éves szerződést aláírni. Szerinte a város csak akkor tudja hosszútávú veszteségek nélkül fizetni a rezsit, ha a kormány kompenzálja Szeged energiakiadásait. Egyébként jelenleg is dolgozik az önkormányzat a város 2023-as költségvetési tervezetén. Eszerint 70 milliárd forint lenne a költségvetés, amelyből 13 milliárd forint csak az energiaárak finanszírozására menne el. 

A polgármester egyébként ostobaságnak nevezte, hogy a kormány  „szankciós inflációnak” hívja a pénzromlást, hiszen a háború kitörésekor már magas volt a magyarországi infláció.

A lap szerint szóba került az az új törvényjavaslat is, amely szerint minden olyan beruházást, amelyet legalább 50 százalékban EU-s vagy állami pénzből finanszíroznak, a Lázár János vezette Építési és közlekedési minisztérium felügyelné. Kivételt ez alól csak az egyházi és a közhasznú vagyonkezelő alapítványok által felügyelt beruházások jelentenének. „Sokkot kaptunk, amikor meghallottuk” – mondta Botka. Emlékeztetett: Lázár egyik első útja Szegedre vezetett, ahol megígérte, hogy erősíteni fogja az önkormányzatok hatáskörét, de „helyette ilyen törvényjavaslattal áll elő. Ahogy én tudom, a Fideszben sem mindenki ért ezzel egyet”.

Szóba került két szegedi önkormányzati képviselő ügye is. Joób Márton és 17 társa ellen költségvetési csalás a vád, valamint Szabó Bálint ellen jelenleg szintén eljárás folyik más ügyben. – Kívánom Joób Mártonnak, hogy ha ártatlan, akkor tudja azt az igazságszolgáltatás előtt is bizonyítani. Szabó Bálint esetében kevésbé tudok együttérző lenni, nemcsak a személyes okok miatt, hanem mert a viselkedésével ártott Szeged városának, lejáratta Szegedet – kommentálta Botka.