Rezsivédelmet kértek a fogyatékossággal élők számára

Rezsivédelmet kértek a fogyatékossággal élők számára

Kerekesszékes férfi (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali intézkedésre van szükség a fogyatékossággal élő emberek, civil szervezeteik, illetve az őket ellátó civil fenntartású intézmények rezsivédelme érdekében – írta közleményében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Kovács Ágnes elnök szerint az energiaárak emelkedése hatszázezer fogyatékos ember és az ő családjuk létbiztonságát, továbbá az őket ellátó intézmények fennmaradását veszélyezteti. A szervezet azt kérte, a kormány vizsgálja felül a költségvetést, és csoportosítson át azonnali forrásokat.

A MEOSZ azt tartaná kívánatosnak, ha a fogyatékossággal élők mindkét energiahordozó esetén az éves fogyasztási keret kétszereséig jogosultak lennének kedvezményes áron energiát vásárolni. Azt kérik továbbá, a kedvező árat ne csak az elektromos kerekesszéket, illetve mopedet használók körére korlátozzák. Több más eszköz is jelentős energiafelhasználást igényel ugyanis, köztük a gépi légzéssegítő, az elektromos emelőszerkezet, az izom- és idegstimulátor, továbbá az okoseszközök.

Többletenergia szükséges akkor is, ha napi többszöri ruha- és ágyneműcsere miatt gyakori mosásra, tisztításra és fertőtlenítésre van szükség, míg szondás táplálásnál hosszabb ideig tartó főzés szükséges. Valamennyi állapot esetén ráadásul a mindennapokat otthon töltő, fogyatékossággal élő számára megfelelő hőmérsékleten kell tartani a lakást.

A szervezet az kérte, az említett civil szervezetek és civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónk minősüljenek, így mentesüljenek a magasabb ár megfizetése alól.