Rokker Zsoltti, akit saját nevével akarnak legyőzni Miskolcon

Rokker Zsoltti, akit saját nevével akarnak legyőzni Miskolcon

Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltti (fotó: Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz közvetítője megkereste, hogy ne induljon – mondta a Magyar Hangnak Erdei Sándor, művésznevén Rokker Zsoltti, akivel Miskolcon találkoztunk. A teljes riport lapunk június 29-én megjelent hetedik számából.

Nem éppen gazdag környék a Győri kapu nevű városrész Miskolcon. A névadó kapu, ahol valamikor az áruvámot és a szőlődézsmát szedték, már nem áll, a mellette lévő, egy okiratban 1562-ben megemlített gyümölcsös sincs meg, helyette panelházak magasodnak az ég felé, bennük javarészben kisnyugdíjasok élnek. Itt van a legendás miskolci Tokaj Club Söröző is, ahol néhanap ingyenes a zenegép. A hetvenes évekből itt ragadt italbolt előtt találkozom hamarosan Erdei Sándorral, művésznevén Rokker Zsolttival, akitől annyira fél a Fidesz, hogy három jelöltet is indít ellene. Miskolc 12-es önkormányzati választókerületében július 15-én időközi választást tartanak, mert a körzet eddigi képviselője, a fideszes Hubay György parlamenti mandátumot nyert áprilisban

A miskolci fideszesek vélhetően esélytelennek tartják jelöltjüket, Nagy Ákost a független, de a teljes ellenzék által támogatott Erdei Sándorral szemben, ezért – legalábbis jelek arra erre utalnak – igyekeznek megtéveszteni az embereket a választáson. Ugyanis két kamujelölt is indul a körzetben, egyiküket szintén Erdei Sándornak hívják (ő Nyékládházán él), a másikat Molnár Zsoltnak (ő pedig Ongán). Ráadásul a kamujelöltek nem csupán kerülik a sajtót, egyenesen menekülnek előle.

A megbeszéltnél korábban érkezem, kérdezgetem a járókelőket, ismerik-e Erdei Sándort. Többen, mint Rokker Zsolttit, de azért elég nagy a káosz a fejekben. Az enyémben is, észre sem veszem, és egy idő után már Erdei Zsoltot kérdezek. Egy sportos öregúr zökkent vissza: „Persze, hogy ismerem a Madarat.” „Ó, tényleg, Erdei Zsolt a Madár, a világbajnok bokszoló, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke!” – mondom félhangosan, az úr meg bólint: „Naná, majd a kishúgom Hejőcsabáról”.

Kamujelöltek sora

Zúg a fejem, mire eljő a találkozó időpontja, és vele Erdei Sándor is, az igazi. Ám sajnos nem térünk be a Club Sörözőbe, helyette bankba megyünk, majd egy kifőzdébe, ebédet vételezni. Erdei Sándor, „az igazi”, a lényegre térve kezdi: „Rengeteget dolgozom azon, hogy az emberekhez eljussanak az üzeneteim – reflektál arra, hogy Molnár Zsolt és a másik Erdei Sándor mereven elzárkózik az interjúktól. Ha valaki nem hajlandó arra, hogy akár csak egyetlen nyilatkozatban elmondja, hogy mik a tervei, akkor az nem kamugyanús, hanem csalás. És nem tudom, hogy ezt miért engedi meg a választási rendszer – mondja.

Molnár Zsolt egy 18 éves gyerek Ongáról. Semmi köze Miskolchoz. Épphogy leérettségizett és bebizonyosodott róla az is, hogy a Fidesz országgyűlési kampányát segítette. És most elméletileg a saját pártja ellen indul! Bűzlik az egész” – összegzi a véleményét Erdei.

Volt a helyzetnek egy olyan megoldási kísérlete, hogy Sándor felvenné a Zsolt keresztnevet is, így Erdei Sándor Zsoltként feszülhetne a másik Erdei Sándornak, de ennek 60 napos átfutási ideje van, ezért már nem fért bele az időbe. Ennek ellenére Sándor (Rokker Zsoltti) azt tervezi, hogy végigviszi a dolgot, mert jövőre is indulni készül a választáson. A választási törvény értelmében az indulóknak csak a nevük és a születési évük lehet rajta a szavazólapon. Így a helyzet mostani megfejtéseként Erdei Rokkerzsoltti Sándornál a neve mögött szerepelni fog a születési éve is: „Erdei Sándor (szül. 1976).” Mint mondja, rossz a törvény, mert nem lehet elvárni senkitől, hogy kikutassa, az ő jelöltje melyik évben született. Különösen szép együttállás az, ha két azonos évben született, azonos nevű jelölt indul. Mert hát ugye a szavazólapon fénykép nem lehet, így a születési dátum nélkül az anyja sem ismerne rá Sándorra. A mostani esetben az ál-Erdei a nyolcvanas években született, kérdés, meg tudják-e ezt jegyezni a választók.

(Rokker Zsoltti a cikk megjelenése után bejelentette: sikerült felvennie a kapcsolatot az ellene induló, ismeretlen Molnár Zsolttal. „Beazonosította magát, hogy ő Molnár Zsolt az ellenfelem. Szeretne velem beszélni, szeretne segíteni. Nagyon-nagy vihar van körülötte, de ő ezt nem akarja. Legszívesebben már visszalépne, ha hagynák. De nem engedik. Úgyhogy ő most 2 hétre külföldre utazott. Nincs is otthon a választási időszakban. Aggódtam is a kampányáért, hogy mi lesz vele. Egy darabig tartottuk vele a kapcsolatot, de már le vagyok tiltva. De ő elmondott mindent, töviről hegyire. Neveket említett, hogy miről szól ez az egész. Megpróbáltalak a szerencsi Koncz Ferenc nyakába varrni a történteket, de elhangzott ott Kubatov Gábor neve, Csöbör Katalinnak volt az aktivistája” – mondta a Hír TV-ben. A másik Erdei Sándorról pedig a HVG írta meg, hogy forrásaik szerint Nyékládháza fideszes országgyűlési képviselője, Tállai András, és a város vele évek óta jó kapcsolatot ápoló, ugyancsak fideszes polgármestere, Surmann Antal segítségével „találta meg” a Fidesz. Az ötlet információik szerint a Miskolcon mostanában gyakran felbukkanó Kubatov Gábor pártigazgatóé.)

Ha már itt tartunk, el kell mondanom, hogy Erdei 1976 Sándort támogatja Orbán is. Igen, az Orbán. Csak, hogy teljes legyen a névzűrzavar: Orbán Sándor humorista, a Maksa-híradó egykori szereplője. És akkor Zsolt, aki valójában ugye Sándor, még örülhet annak, hogy nem Sándor Zsolt, a híres miskolci borász indult ellene. Aztán kicsit komolyabb dolgokról beszélünk: „Nyilván könnyű lett volna a pártlogókat mögém tenni, de én alapvetően függetlenként indulok el, és az, hogy melyik párt állt mögém, teljesen mindegy. Sorrendben, ahogyan megjelentek támogatóként: Jobbik, MSZP, DK, Momentum, LMP, és a Párbeszéd. Sőt, az Együtt is, de az ugye azóta megszűnt” – sorolja Sándor.

Közös döntés volt, hogy a pártok logói ne jelenjenek meg Sándor 1976 mögött, hogy az embereket ne riassza el, se egyik, se másik tömörülés. Amúgy végül összesen öt jelölt indul harcba a képviselőségért, Nagy Ákos (Fidesz), Fülöp József Istvánné (Munkáspárt), Erdei Sándor (független), Erdei Sándor (független), valamint Molnár Zsolt (független).

A becsület, a haza és Miskolc nem eladó

Erdei Sándor (szül. 1976) szerint a jelöltek közül Fülöpné lesz a legnagyobb falat, mert az asszony a helyi Jocó Büfé tulajdonosaként megfenyegette, nem ad több extra mustárt a hotdogjára, ha Sándor nem vigyáz a szájára. Maradva a büfés hasonlatoknál: Fülöp József Istvánné szerint Erdei „csak hinti a rizsát”.

„Megmondtam a Fidesz közvetítőjének, amikor megkerestek azzal, hogy Sanyikám, mennyit érne meg neked, ha nem indulnál, hogy erről nem lehet szó. Inkább mondják azt végre, hogy itt van egy jó jelölt, aki járatos a kommunikációban, ezt a srácot tudjuk támogatni tiszta szívvel és akkor végre Magyarországon előállt volna egy olyan helyzet, hogy minden párt egy embert támogat. Erre mondták a barátaim, te idealista vagy, még mindig, nem tudod elhinni, hogy ilyen soha nem lesz?” – meséli Erdei.

– Jól értem, hogy próbálták megvesztegetni?

– Igen. De megmondtam, hogy a becsület, a haza és Miskolc nem eladó semmilyen pénzért. Ehhez képest most közpénzen megy a lejáratókampány ellenem, például szórólapok formájában, amelyeken az áll, hogy „Rokker Zsolttit támogatja az MSZP” – teszi hozzá.

Erdei Sándor máskülönben legutóbb a Jobbikra, 2010-ben pedig a Fideszre szavazott, akkor – mindkét esetben – úgy gondolta, hogy ők jelenthetik a megoldást az ország bajaira. Azután rádöbbent, hogy a Fidesz kihasználja a szavazóit a saját céljai elérése érdekében.

Nem Rocco, hanem Rokker

Máig humoristaként, fellépéseiből keresi a kenyerét, és hobbiként pálinkát főz, nyolc éve. Heti két-három fellépése volt egészen a közelmúltig. Amióta a kamujelöltes hír bejárta az országot, csökkent a felkérések száma, bár amíg beszélgetünk, két meghívást is kap telefonon. Jelenleg a médiában az ATV Dumakabaréjában van szereplési lehetősége, az ottani fellépésekre mindig új műsort ír. Ehhez képest több olyan kritikát kapott, hogy munka nélkül akar lavírozni a városháza hűvösében, merthogy a humorista pályafutásának vége. Azt mondja, a pénz egyáltalán nem motiválja, ha jó fellépése van, akkor egyetlennel megkeresi azt az összeget, amit önkormányzati képviselőként kaphat. „Ugrás volt a sötétbe, nem tudhattam, hogy mi lesz. De az, hogy ennyi támadást kaptam, megerősített abban, hogy mégis csak jó úton járok. Mert ha valaki szeretne az emberekért dolgozni, és ezért ennyi nemtelen gáncsolást kap, akkor valami nem megy jól ebben az országban” – összegezte a helyzetet.

– Voltak „művészi” bukásai? – Persze, voltak, mindenkinek vannak. Például amikor olyan ittas volt a közönség, hogy bármit mondhattam, nem értettek semmit, csak zenét akartak hallani, lehetőleg mulatóst. A diszkókban sem voltam túl népszerű, amikor még a pályám elején bevállaltam ilyesmit. Megállt a lemezjátszón a Dr. Alban, és bemondta a DJ, hogy akkor most Cudar Józsi (ez is az Erdei Sándor által megformált karakterek egyike) jön az HBO-ról, mit mondjak, volt füttykoncert. – Nem is számított arra, hogy majd fogást találnak magán azért, mert humorista? – Az nem lehet bűn, hogy valaki humoristaként dolgozik! És ha pornószínész lettem volna? Én nem Rocco vagyok, hanem Rokker – mondja nevetve.

Visszatérve a névre és a külsőre: Erdei Sándor nemrég hatalmas szakállat növesztett, mert szerepet kapott a készülő Lány az erdőben című filmben, ahol egy viking harcost kellene megformálnia. A forgatást eredetileg tavaly novemberre tervezték, de a mai napig várat magára. Nem maradt sok idő, mert Sándor megígérte, ha nyer, akkor levágatja az elburjánzott arcszőrzetet. „Anyám boldogságtól sírva dőlt a kerevetre, amikor megtudta, hogy le akarom vágatni a szakállamat. Ugye minden anya elfogult a gyerekével. Az enyém azt mondta nekem, vágasd már le, hát hiszen nem lenne neked csúnya arcod!”

Egy idős úr egyébként itt, a Győri kapuban panaszkodott a Sándorról készült szórólapokról: „Mutogattak nekem valami torzonborz alakot, hogy minden körülmények között rá kell szavazni, de én azt hittem, hogy egy medve!” Ezen a ponton kikapcsolom a diktafont, mert az őrület jeleit veszem észre magamon. Mindenki tudja ugyanis, hogy az országon nemrég végigszaladó medve neve Róbert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 7. számában jelent meg, 2018. június 29-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.