Röszkén és Tompán helyezték el a szerda este Magyarországra érkezett afgán menekülteket is

Röszkén és Tompán helyezték el a szerda este Magyarországra érkezett afgán menekülteket is

A harcok elől menekül egy afgán család, miután kormánykatonák visszafoglalták a táliboktól a nyugat-afganisztáni Herát tartomány azonos nevű székhelyének egyes részeit 2021. augusztus 8-án (Fotó: MTI/AP/Hamed Szarfarazi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai telepein helyezték el azokat az afgán állampolgárokat, akiket a tálib hatalomátvételt követően menekítettek ki Kabulból a magyar katonák ‒ közölte a Belügyminisztérium csütörtökön. A tárca tájékoztatása szerint a menekültek megtorlás veszélyeztette, de miután Magyarországgal korábban együttműködtek, repülővel kimenekítették őket. Gépük augusztus 25-én 21 óra 40 perckor szállt le Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

A 66 felnőtt és 48 gyermek ‒ közöttük egy 40 napos csecsemő ‒ hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik ‒ írták.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a menekültek "újabb hidegélelmiszer-csomagot, valamint a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak". Hamarosan orvosi vizsgálaton is átesnek, az évszaknak megfelelő ruhát is kapnak, majd megkezdődik az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele és ellenőrzése. 

Címkék: Röszke, Afganisztán, Tompa