RTL: Több mint 13 ezren kimaradtak a rendvédelmisek fizetésemeléséből

RTL: Több mint 13 ezren kimaradtak a rendvédelmisek fizetésemeléséből

Fotó: Police.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bérfeszültséget okozott, hogy több mint 13 ezer rendvédelmis, azaz a teljes létszám nagyjából negyede kimaradt a július közepén bejelentett fizetésemelésből – értesült az rtl.hu. A rendőrség teljes létszáma ugyanis jelenleg nagyjából 50 ezer főre tehető, a béremelés viszont csak a hivatásos állomány tagjaira, azaz nagyjából 37 ezer főre vonatkozik. 

A mostani fizetésemelést többek közt az utcán szolgáló rendőrök, a nyomozók, a készenléti rendőrök, valamint egyes irodai munkát végző dolgozók kapják, míg azok, akik más státuszban, a RIASZ-osnak nevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban dolgoznak, kimaradnak belőle, ahogyan a munkavállalóként dolgozók is. Mindez annak ellenére történt, hogy ők teszik ki a teljes létszám 26 százalékát, és a hivatásos állomány tagjaihoz hasonlóan igen szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, például előírhatják nekik, hogy a munkavégzés ideje alatt ne legyen náluk magáncélból mobiltelefon. A RIASZ-osok és a munkavállalók többféle munkakört is betöltenek, de általában elmondható, hogy ők adják az egész rendszer igazgatási hátterét, és ők felelősek egyebek mellett a pénzügyi, az informatikai és a technikusi feladatokért is. 

A lap megkereste a Belügyminisztériumot, hogy megtudják, várható-e fizetésemelés a RIASZ-osok és a munkavállalók esetében is, de a tárcától nem érkezett válasz.

Arról, hogy mekkora a létszámhiány a rendőrségen, itt olvasható a Magyar Hang cikke.