Ruszkik haza feliratú plakátok jelentek meg országszerte

Ruszkik haza feliratú plakátok jelentek meg országszerte

Ruszkik haza feliratú plakát Kerepesen 2023. április 11-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ruszkik haza – 1956 Magyarország, 2023 Ukrajna – ezzel a felirattal jelentek meg óriásplakátok országszerte. A hirdetéseken ennél egyértelműbben is megfogalmazzák: „Béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul”. A Magyar Hang munkatársa Kerepesen fotózott egy ilyen plakátot, de a Telex újságírói Gyulán, Egerben és Miskolcon is láttak hasonlókat.

A hirdetésen azt is feltüntetik, hogy a plakát a Nyugati Pályán nevű Facebook-csoport megbízásából és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával készült. Egyébként az érintett oldalt is támogatja a budapesti amerikai nagykövetség. – Oldalunk célja, hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője, az, hogy merre, milyen pályán haladunk. Mi úgy gondoljuk, Magyarország a Nyugathoz tartozik, és a jövőben is a nyugati pályán érdemes folytatnia. Ehhez szolgáltatunk érveket, és erről szeretnénk meggyőzni minél több magyart – írják magukról.

Éppen kedden reggel írta meg a 444.hu, hogy több egymástól független forrásuktól származó információk szerint szankciókat vethet ki az Egyesült Államok befolyásos magyar személyekre. Azt nem tudják, hogy ez a fajta intézkedés valóban napirenden van-e, vagy csak fenyegetésről, nyomásgyakorlásról van-e szó, mindenesetre David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze. Bár hivatalosan semmilyen téma nincs megjelölve, egyes feltételezések szerint akár szankciókat is bejelenthet akkor.