Schadl-ügy: feljelentést tettek kompromittáló fotók megsemmisítése miatt

Schadl-ügy: feljelentést tettek kompromittáló fotók megsemmisítése miatt

Schadl György (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentést tett Lukács László György a Schadl György széfjében talált kompromittáló felvételek megsemmisítése miatt. A Jobbik politikusa a Facebook-oldalán számolt be erről, azt írva, hogy a nyomozó hatóságok módszere szerinte banánköztársaságokat idéz. A honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke ezért a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, ismeretlen tettes ellen téve feljelentést.

A héten derült ki, hogy a meg nem nevezett közszereplőt szexuális helyzetben ábrázoló fotót megsemmisítették, miután annak nem volt köze a nyomozás tárgyához.

Lukács úgy látja, a szóban forgó felvételek birtoklása felveti a személyes adattal való visszaélés, a zsarolás, esetleg annak előkészítésének a gyanúját. Így pedig szerinte kérdéses a hatóság eljárásának jogszerűsége. A politikus szerint alapos a gyanú hivatali visszaélésre is.

A HVG360 egyébként szerdán arról írt, hogy az ügyészség azt tette a felvétellel, ami a törvényi kötelezettsége, egyetlen esetet leszámítva. A lap szerint ha a lefoglalt tárgyról bebizonyosodik, hogy nem része az ügynek, akkor a főszabály szerint a tulajdonosnak kell kiadni. Schadl ugyanakkor tagadta, hogy a kompromittáló felvétel az övé lenne. Ha zsaroltak volna valakit ezekkel a felvételekkel, az bűncselekmény lenne, de ha csupán készültek épp erre, az önmagában nem. A felvételt annak lehetett volna még kiadni, aki szerepel rajta, és bejelenti az igényét rá, de hasonló eset nem történt.

Az RTL.hu egyébként csütörtökön beszámolt arról is, hogy a házkutatás során preparált medvebőrt találtak a Völner-Schadl-ügy egyik alacsonyabb rendű vádlottjánál. Ilyesmit csak engedéllyel lehet tartani, a tulajdonos pedig a helyszínen nem tudott erről papírt mutatni, ezért a medvebőrt lefoglalták, és nyomozást indítottak természetkárosítás gyanúja miatt. Az érintett a cikk szerint úgy fogalmazott: „vicc ez az egész”.

Schadl György és 21 társa, köztük Völner Pál volt igazságügyi államtitkár ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, például pénzmosás gyanújával nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség. Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2021. júliusáig legalább 83 millió forintos kenőpénzt juttathatott Völnernek.