Schmidt Mária valótlanságot kért számon Olaf Scholzon

Schmidt Mária valótlanságot kért számon Olaf Scholzon

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Terror Háza Múzeumban 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

München és az Allianz Aréna szivárványszínbe öltöztetését kérte számon Olaf Scholz német kancelláron, továbbá a Német Labdarúgó-szövetség elnökén, Bernd Neuendorfon és Hans-Dieter Flick szövetségi kapitányon Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója nyílt levelet tett közzé a Facebook-oldalán, azt állítva, hogy alig másfél éve, tavaly júniusban szivárványszínbe öltözött az említett aréna. Csakhogy, mint a Telex írja, ez valójában nem történt meg. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ugyanis végül nem engedte, hogy a müncheni stadiont így világítsák ki, mert nem szerette volna, hogy az futballeseménynek bármiféle politikai vonatkozása legyen. Az persze tény, hogy Dieter Reiter müncheni polgármester és Markus Söder bajor miniszterelnök is támogatták a kezdeményezést.

„Önök az egész mérkőzést átpolitizálták, az ezeréves bajor-magyar kapcsolatokat felülírták. Demonstrálták, hogy az LMBTQ+ közösséget ért vélelmezett sérelem, amit azzal okoztunk nekik, hogy »érzékenyítő« tevékenységüket kitiltottuk a magyar bölcsődékből, óvodákból és iskolákból, Önöknek olyan fontos, hogy felülír mindent: a sportszerűséget, a barátságot, a szövetségesi viszonyt, a vendégszeretet és az udvariasságot is” – sorolta az írásában Schmidt Mária.

A történész kitért arra is, hogy a 2022-es vébét rendező Katarban viszont büntetik a homoszexualitást, és az ország amúgy sem tekinthető az emberi jogok élharcosának. „Itt az idő, hogy a transz- és meleg közösség iránt érzett megkülönböztetett elkötelezettségüket a hamarosan kezdődő katari futball-világbajnokságon ugyanilyen formában juttassák kifejezésre. A csapatkapitányuk, sőt, az egész csapatuk viseljen szivárványszínű karszalagot, illetve mezén a Katarban üldözött melegekkel való szolidaritást kifejezésre juttató jelzést” – követelte Schmidt Mária.

A Terror Háza főigazgatója közölte továbbá azt is: „Gyáva népnek nincs hazája. Az Önök hazája, Németország már rég odalett.”

Schmidt Mária volt az is, aki nemrég a Médiaegyensúly-konferencián felrótta, miért nem küldték el a rendszerváltás után Magyarországon a kommunista idők újságíróit. Mindezt úgy, hogy ott ült mellett Stefka István, aki 1972-től 1993-ig a Magyar Rádió munkatársa és rovatvezetője volt, 1977-től pedig a Magyar Televíziónál dolgozott.