Semjén szerint külföldiek nélkül is lehet egymillió látogató a vadászati kiállításon

Semjén szerint külföldiek nélkül is lehet egymillió látogató a vadászati kiállításon

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha (j) beszélget a görög ortodox főpapi szentmise előtt a Szent Demeter-templomban, a Fejér megyei Beloianniszban 2020. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vége felé tart a Hungexpo 55 milliárd forintos felújítási folyamata, a tavasz végére teljesen megújul a több mint 70 ezer négyzetméteres terület, amely jövőre otthont ad a szeptember 25. és október 14. között, Egy a természettel című vadászati és természeti világkiállításnak – mondta Kovács Zoltán, a kiállítás és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos hétfőn, a kiállításról rendezett háttérbeszélgetésen.

Hozzátette, nemcsak a vadászati világkiállítás miatt újul meg a Hungexpo, hiszen jövőre ott rendeznek meg más nagy eseményeket is, így jövő szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a világkiállításra reálisan egymillió – kétharmad részt belföldi – látogatóra lehet számítani. Úgy vélte, ha külföldről esetleg nem tudnának turisták jönni, akkor is megközelíthető ez a látogatószám. Magyarországon 670 ezer horgász és vadász van, a családtagokkal együtt 1,5 millió ember kötődik a vadászathoz, halászathoz – mondta. Hozzátette, a világkiállítás megrendezése a turizmus fellendülését is segíteni fogja.

Kovács Zoltán kifejtette: a vadászattal fontos foglalkozni, anélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás, ahol betiltják, felborul a természet egyensúlya, a kihalás szélére kerülnek egyes fajok. „Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulóján, 2021-ben megrendezendő világkiállítás lehetőséget kínál arra, hogy beszéljünk arról, hogy legális, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő vadászat nélkül nem lehetséges fenntartható vad- és természetgazdálkodás” – mondta.

Kitért arra is, hogy hivatalosan nem a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) égisze alatt, de annak támogatásával rendezik meg a világkiállítást, a szervezettel kötött megállapodást szeptember-októberben kormányszintű megállapodás követi majd. Az összes mértékadó szervezettel együttműködnek, a húsz nap alatt öt konferenciát, nemzetközi szimpóziumot tartanak – mondta a kormánybiztos.

A látogatók láthatnak majd magyar és nemzetközi trófeakiállítást, amely a vad élőhelyét bemutató diorámáktól a világrekord trófeákon át közelebb viszi a látogatókat a természet eme értékeihez, megismerkedhetnek a hagyományos vadászati módokkal, mint a solymászat, az agarászat, az elöltöltő fegyveres vadászat és az íjászat. Az egyik fő attrakció a magyar kiállítás lesz, amely a Kárpát-medence 1000 éves történelmét öleli fel, ugyancsak látványosnak ígérkezik a preparátor európai bajnokság.

Három kereskedelmi típusú rendezvényt is terveznek, a FeHoVá-val és a Hungexpoval együttműködve egy fegyver, lovak, kutyák tematikájút, egy mezőgazdaság és élelmiszer tematikájút és egy innovációs workshopot, amely a fenntarthatóság jegyében bemutatja a XXI. századi technológiákat. Számos kulturális program is lesz, és vidéki helyszíneket is bevonnak, részben a kiállítást előkészítő rendezvényekkel.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a vadászat és a természetvédelem egymásra van utalva, a szabályozott és fenntartható vadászat biztosítja a vadállomány fenntartását és egyensúlyát. „Ami a kertész kezében a metszőolló, az a vadász kezében a puska” – mondta.

Hozzátette: a fenntartható vadászat hívei természetvédők. Az ökológiai egyensúlyt akkor lehet fenntartani, ha vannak élőhelyek, a legnagyobb élőhely-fejlesztés pedig a vadászati kamarának köszönhető. „A természetvédők és a vadászok egy csónakban ülnek” – jelentette ki –, együtt kell működniük ahhoz, hogy a biológiai diverzitás megmaradjon.

Úgy vélekedett, a vadásztatás a turizmust is segíti. A külföldiek vadásztatása sok bevételt hoz, de emellett a turizmus különböző területein is haszonnal jár, különösen a vidéki lakosság számára – mondta.

Kitért arra is, olyan országpromóciót szeretnének, amely a vadászati értékeken túlmenően az ország természeti értékeit is bemutatja, aminek szintén a turizmust erősítő hatása van, és hosszú távon kamatozik majd.

(MTI)