Sikeresen zárult a balatoni petíció, amit azért indítottak, ne építsék tele kocsmákkal a fonyódligeti szabadstrandot

Sikeresen zárult a balatoni petíció, amit azért indítottak, ne építsék tele kocsmákkal a fonyódligeti szabadstrandot

A fonyódligeti szabadstrand (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikerrel járt az a tavaly augusztusban indított petíció, ami a fonyódligeti szabadstrand beépítését akarta megakadályozni: több mint 9 ezren írták alá – jelentette cikkében a hvg.hu.

Az ügy előzménye: Fonyód fideszes polgármestere, Hídvégi József korábban az önkormányzat nevében vendéglátóegységek létrehozása céljából bérbe adta az Árpád partra vezető utcák partszakaszi részét. Itt négy új, 16-18 méter hosszú és 5 méter széles teraszos kocsmát építettek volna fel, a Balaton partjától kb. 5 méterre. Azonban alkotmánybírósági határozat tiltja, hogy a Balaton partjától 30 méteren belül új épület létesüljön, vagyis a petíció csak a szabályok betartását kérte.

Az Árpád part egy nagyjából egy kilométer hosszú, de keskeny, körülbelül 10 méter széles partszakasz. A strandon már létesítettek futópályát, öltözőket, padokat, mosdókat, játszótereket, de büfék és éttermek is akadnak környékén, így a helyiek szerint nemcsak szabálysértő, de indokolatlan is lett volna az új kocsmák felépítése.

A Hídvéginek címzett petícióban ezt így fogalmazták meg: „Ezen építkezés kizárólag néhány ember érdekét szolgálja, nem az itteni ingatlantulajdonosokét, akik nyaralni járnak ide – és nem a kocsmák közötti életre és az ezzel járó zajra, szagokra, szemétre, tömegre kíváncsiak. Az itt nyaralók, az ide jövő fürdőzők érdekeit nem szolgálja az építkezés, hiszen ezek az épületek gátolnák a part megközelítését minden fürdőző számára. A vasúton túlról és a 7-es úton túlról a vízre lejövők számára az összes lejárót immáron beépítenék, lezárnák, és a vizet szinten lehetetlenség lenne megközelíteni. A napozási felületek komoly megcsonkítása történne meg a beépítéssel. A kocsmák közvetlen közelébe senki sem terítené le szívesen a fürdőlepedőjét vagy tenné ki a napozóágyát, hiszen az már nem lenne a pihenés szigete.”

Miként a hvg.hu cikke is megjegyezte: a törvény ugyanakkor azt megengedi, hogy meglévő épületeket felújítsanak, így egy régi bódét át fognak építeni.

Címkék: petíció, Fonyódliget