„Orbán Viktor elvesztette az irányítást” – érkeznek az ellenzéki reakciók a kormányinfóra

„Orbán Viktor elvesztette az irányítást” – érkeznek az ellenzéki reakciók a kormányinfóra

Orbán Viktor miniszterelnök (j) évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP is Orbán Viktor szerdai kormányinfójára. 

– Orbán Viktor mai sajtótájékoztatója is egyértelművé tette, hogy az ország semmilyen fordulatra nem számíthat a kormánytól; marad az elmúlt 12 év orbáni politikája, amely tönkretette Magyarországot és megélhetési válságba taszította a családokat – erről írt közleményében Molnár Csaba, a DK EP-képviselője reagálva a kormányfő szerdai kormányinfójára

Kifejtette: „Orbán Viktor egyetlen szót sem ejtett Európa legmagasabb élelmiszerárairól, az orbáni infláció által okozott gazdasági károkról, a hétszeres rezsiemelésről, az üzemanyagárak emelkedéséről vagy a tönkretett oktatásról és egészségügyről. Orbán Viktor azért nem beszélt az emberek mindennapi problémáiról, mert nem tudja megoldani őket; elvesztette az irányítást Magyarország sorsa felett”. – Amíg Orbán marad, addig marad a válság is, és minél tovább marad, annál nagyobb lesz a baj. Minél nagyobb lesz a baj, annál nagyobb szükség lesz az Árnyékkormányra. Felkészültünk a kormányzásra – állította.

„Az Orbán-kormány miatt volt nehéz az év”

– Ez volt Magyarország legnehezebb éve a rendszerváltás óta, az Orbán-kormány miatt – értékelte Jobbik a sajtótájékoztatót. Mint írták, „aki arra számított, hogy a kormányfő az év végéhez közeledve számot vet, szembenéz azzal a ténnyel, hogy a kudarcos válságkezelésük, az elhibázott gazdaságpolitikájuk csődközelbe juttatta az országot és a magyar embereket, annak csalódnia kellett”. – A felelősség hárításában páratlan tehetséggel bíró Orbán Viktor ezúttal is inkább a háborúra, az EP-re és Brüsszelre mutogatott ahelyett, hogy arról beszélt volna, hogy kivéreztették a katásokat, hogy eltörölték a rezsicsökkentést, az elmúlt 12 év hataloméhes, dilettáns kormányzása, a brutális infláció, az Európa-rekorder áfa pedig lassan tönkreteszi az embereket, akiknek ezzel a helyzettel, a már régiós szinten is lesajnált bérekkel és nyugdíjakkal kell szembenézniük – fejtették ki.

Állításuk szerint a Jobbik segítette volna a vállalkozókat, a lakosságot pedig adócsökkentéssel védte volna a brutális drágulással szemben. – Jegyezzük meg, egy normális országban a kormány nem zsigereli ki az embereket, nem vérezteti ki az önkormányzatokat és a legfontosabb, egy normális országban a kormányfő nem hazudik! – tették hozzá.

Káoszkormányzás

A Momentum közleményében arról írt, Magyarországnak felelős és hozzáértő kormányfőre és kormányra van szüksége. – A Fidesz nem mondott igazat, a saját választóinak is hazudott, és soha nem látott káoszkormányzást hajtott végre az elmúlt évben is – fogalmaztak. Egyszerre megdöbbentő és kétségbeejtő, hogy Orbán Viktor hosszú percekig beszélt a szerinte „rendkívüli teljesítményekről”, de egy szót sem ejtett a hazánkat sújtó gazdasági és megélhetési válságról – vélték.

Szerintük rekord „árstopinfláció” az élelmiszereken, elképesztően megemelt energiaárak, gyenge forintárfolyam, miközben családok sokaságának kell dönteni aközött, hogy a hónap végén befűti-e otthonát vagy bevásárol-e, ráadásul hónapok óta tüntetnek a tanárok és a diákok a megbecsülésért. Hozzátették: erre az év végi mérlegre Orbán Viktor csak az általa megszavazott szankciókat, az általa kinevezett minisztert, az általa kitalált és bevezetett gazdasági rendszert és a saját pártja által megválasztott jegybankelnököt tudta hibáztatni. A Momentum szerint olyan vezetőre van szüksége az országnak, aki kimondja az igazságot akkor is, ha fáj; véget kell vetni az „árstopinflációnak”, meg kell szüntetni a „Fidesz-felárat” és már rég ki kellett volna egyezni az EU-val.

Ideje lenne leszállni a halott lóról

– Orbán Viktor mai sajtótájékoztatója tökéletes példa volt arra, hogy Magyarországon nem kormányzás, hanem felelősséghárítás zajlik – értékelt Ungár Péter, az LMP társelnöke. – Mert a bő két óra meghallgathattuk, hogy bár ez a válság Magyarországot érinti a legérzékenyebben, de valahogy a kormány mégsem okolható semmiért: az infláció Matolcsy György hibája, a magas energiaárak az Unió döntéseinek következménye, a háború pedig nem tudjuk kié, de nem Oroszországé. A pedagógusok pedig leginkább önmagukat okolhatják, hogy nem tartják be a betarthatatlan törvényeket – fejtette ki. 

Szerinte ők is megszólítva érezték magukat, mert bár Orbán Viktor szerint a teljes energiaválság megoldása a Paks II. projekt elkészülése lehetne, de azt többek között ők is akadályozták. – Kétségkívül minden erővel a beruházás ellen küzdöttünk, de a miniszterelnökkel szemben nem szeretnénk eltúlozni saját szerepünket. A valóság az, hogy ez az atomerőmű azért nem épült meg, mert a magyar kormány rossz partnerrel, rossz projektre, rossz megállapodást kötött – vélte. Hozzátette: „A miniszterelnöknek ideje lenne saját bölcsességét átgondolni, és leszállni a halott lóról. Az egyetlen lehetőség az energiaválság megoldására a radikális zöldfordulat: tiltás és adóztatás helyett támogatni a megújuló energiát, leszigetelni az országot és fejleszteni a tömegközlekedést”.

Ungár végezetül arra is kitért: a valóságban hazánk elég tehetős ország ahhoz, hogy megfizesse a pedagógusokat, csak a Fidesz más politikát képvisel. – Ha a kormánynak fontosabb lenne a saját alkalmazottai megélhetése, mind a legnagyobb vállalatok profitérdeke, akkor lenne pénz béremelésre. Ez nem kényszer, hanem egy neoliberális politika mindennapi megvalósulása, aminek igenis van alternatívája zárta sorait.