Stratégiai együttműködésre készülünk Kirgizisztánnal

Stratégiai együttműködésre készülünk Kirgizisztánnal

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadja Szadir Zsaparov kirgiz államfőt az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2023. február 13-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország és Kirgizisztán között stratégiai együttműködés épül, ezt szolgálja a most aláírt megállapodás is – mondta a kirgiz köztársasági elnök hétfőn Budapesten, miután magyar partnerével találkozott. Az MTI beszámolója szerint Szadir Zsaparov a Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a cél az, hogy magasabb szintre lépjenek a két ország a gazdasági, a kulturális, és oktatási kapcsolatai.

A két államfő a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit vitatta meg, illetve értékelték az előrelépést, amit az elmúlt években értek el az együttműködés erősítésében. Szóba kerültek az eddig sikeres projektek, illetve hogy a keddi üzleti fórumon további megállapodások aláírását tervezik, ezzel is erősítve a stratégiai partnerséget. Az elnök fontos célként említette, hogy mielőbb létrejöjjön a közvetlen légi összeköttetés a két ország között.

Novák Katalin köztársasági elnök a megbeszéléseket követően tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a közép-ázsiai országokkal való kapcsolat Magyarország számára kiemelten fontos. Magyarország elkötelezett tagja az euroatlanti szövetségnek, de fontos, hogy baráti kapcsolatok szülessenek a keleti, köztük a közép-ázsiai országokkal is. A magyar államfő hangsúlyozta, egyszerre szeretnénk a szövetségi kapcsolatainkat ápolni, és pragmatikus, jó viszonyt kialakítani a közép-ázsiai országokkal is. Hozzátette: lát potenciált a Magyarország és Kirgizisztán gazdasági kapcsolataiban.

A köztársasági elnök egyúttal jelezte, Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió és Kirgizisztán közeledik egymáshoz, ennek következő állomása, hogy a fokozott együttműködésről és partnerségről szóló megállapodást mielőbb aláírják.