Sürgősen fejleszteni kell a pszichiátriai ellátást az orvosi kamara szerint

Sürgősen fejleszteni kell a pszichiátriai ellátást az orvosi kamara szerint

Magyar Orvosi Kamara

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Pszichiátriai Munkacsoportja az ellátás javítása érdekében az országos kórházfőigazgatónak – írta a 444.hu.

A dokumentumban felidézték, hogy 2020-ban drámaian, 10 százalékkal megugrott az öngyilkosságok száma 2019-hez képest, amivel régóta tartó, csökkenő tendencia tört meg. Eddig csak az országos adatot ismertük, de a szövegből kiderült, hogy Budapesten 30 százalékos volt a növekedés. Ebben nagy szerepe lehet a pszichiátriai ellátás hiányosságainak is, hiszen az öngyilkosságok mögött 90 százalékban pszichés betegség is meghúzódik.

A MOK azt írja, sok helyen most is 1-2 nyugdíjas orvos próbál helytállni, és bajban van a szakorvosképzés is, nincs elég orvos, aki oktatna. A szegedi egyetemi központban fél éve műszakos beosztásban dolgoznak a rezidensek, a betegeknek nincs stabil kezelőorvosuk, ami idegen a pszichiátriától.

Rövid távú javaslataik:

  • dolgozzanak ki nemzeti szuicid regisztert és öngyilkosságmegelőző-programot,
  • adjanak munkadíjpótlékot és kiemelt ügyeleti díjazást,
  • sorolják a pszichiátriát a kiemelt szakterületek közé,
  • emeljék a terület finanszírozását.

Hosszabb távon pedig strukturális reformra lenne szükség, ami lehetővé tenné, hogy a kórházi fekvőbeteg-ellátásról egyre inkább az önálló rehabilitációs osztályok, szanatóriumok, közösségi pszichiátriai ellátások felé mozduljanak.

A MOK arra kéri a kormányt, hogy ősszel kezdjék meg a stratégia kidolgozását.