Számítanak a magyar hirdetőkre a Habony-közeli macedón oldalak

Számítanak a magyar hirdetőkre a Habony-közeli macedón oldalak

Habony Árpád az ibizai Heart klub reklámfilmjében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös magyar hirdetésekre bukkanhatunk a Habony Árpádhoz közel álló macedón médiában – derült ki a Magyar Narancs cikkéből. A magyar tanácsadóhoz köthető emberek már korábban bevásárolták magukat a helyi sajtóba, amit tízéves miniszterelnöksége idején Nikola Gruevszki igyekezett teljesen az uralma alá hajtani. Végül az országos televíziók, napilapok és online híroldalak sora volt bekötve a kormányon lévő VMRO-hoz (Belső Macedón Forradalmi Szervezet). Bár az országban tiltják, hogy politikusok médiavállalkozásokat birtokoljanak, így is sikerült megoldani baráti vállalkozókon keresztül, hogy a hatalmon lévők diktáljanak.

Gruevszki 2016-os bukása után viszont nehéz időszak jött, elkélt hát a magyar segítség. Számos médiavállalkozáshoz kötődő cégben Habony volt üzlettársa, Schatz Péter, valamint Adamik Ágnes szerzett részesedést. Schatz itthon a Ripost alapítójaként vált ismertté, de Szlovéniában is vett hetilapot, tévét és online portált is. Macedóniában pedig az országos Alfa TV került ebbe a vonzáskörbe, továbbá online elindult a helyi Ripost is. Adamik pedig macedón cégén keresztül három kiadót vett meg a hozzájuk tartozó oldalakkal együtt.

A szóban forgó honlapokon a helyi jobboldal propagandisztikus tartalmait találjuk. Érdekesek ugyanakkor a Magyar Narancs szerint az itt futó hirdetések szintén, ugyanis jó részük magyar vállalkozásokhoz kötődik. Míg több portálon egyedül magyarok reklámoznak, az Alfa TV oldalán szerepelt három magyar cég, illetve a Ripost is. Tavaly február óta a legtöbb oldalon hirdet az Olivery Kft., horvát olívaolajat árulva angolul a macedónoknak. A céget 2017 májusában hozták létre, az első félévben pedig 1,8 millió forintos bevételre 580 ezer forintos eredmény jutott. Az Olivery Facebook-oldalán kétszáz lájkot sem találunk, budaörsi székhelye pedig a Narancs szerint egy „víkendház kinézetű faház”. A cég tulajdonosa, Pacsay Péter telefonon azt mondta a lapnak, egy ismerőse ajánlotta, hogy hirdessen Macedóniában. Azt nem mondta meg, ki ez az ismerőse, ahogy arról sem beszéltek neki ismerőse, miért éri meg ez a macedón oldalaknak.

Habonyizmus balkáni körúton, kevesebb sikerrel | Magyar Hang

A migránsokkal a nemi erőszak kultúrája is Szlovéniába érkezik - ezzel a szöveggel jelent meg augusztusban a Demokracija nevű szlovén hetilap címlapja, amely látványra is megtett mindent azért, hogy mondandóját nyomatékosítsa. A címlapon hét különböző, láthatóan sötét bőrű kéz fogdossa össze egy szőke, fehér bőrű fiatal hölgy felsőtestét, de hogy még ennél is egyértelműbb legyen az üzenet, egyikük épp a nő mellét markolássza.

Ugyancsak lelkes hirdető a bonyART, ami kisebb lakberendezési tárgyakat árul. A társaság oldala szerint nemrég megnyílt budapesti boltjuk is, de a MOM Park mögött csak egy üres üzlethelyiséget talált a Narancs. A vállalkozás mögötti cég, a 2011 óta meglévő Yozzy Global Trade 2017-ben 2,8 milliós nyereséget termelt. Szintén hirdet a Ripost Art, ami a a bonyART termékeit angol és szlovén nyelven ajánlja. Tulajdonos az a Bonyár Miklós, aki a 2000-es évek elején médiavállalkozóként vált ismertté. A hozzá köthető Mátrix Holding adta ki a Népszavát, valamint olyan lapokat, mint a Képes Újság, a Fürge Ujjak és a Diéta és Fitnesz.

Médiaérdekeltségeitől aztán megvált, a Magyar Narancs szerint pedig 2010 után eltávolodott a szocialista párt közeléből. „Sok más országban is hirdetek, Ázsiában is, tárgyalunk afrikai partnerekkel is. Ami lehetőség szembejön, azt igyekszem megragadni” – mondta a lapnak Bonyár, aki 2016 tavaszán még a tiszaderzsi D-Rex Dinopark létrehozásában is részt vett. A látványosság alig másfél év után bezárta kapuit. Bonyár nem árulta el, ki ajánlotta neki a macedón lehetőséget, azt viszont elmondta, hogy a Ripost Art oldalt a Riposttal közösen működtetik. Kifejtette azt is, hogy szállítanak hűtőmágnest Spanyolországba, Szlovéniába és Németországba is. Bonyár elmondása szerint Schatz Pétert régóta jó barátjának tudhatja.

Szlovén hetilapot vett a kormánypárti médiagépezet

Az Ómolnár-féle Riposztot kiadó kft. június közepén többségi tulajdont szerzett a Demokracija nevű szlovén konzervatív hetilapot kiadó cégben, a Nova Obzorja d. o. o.-ban, derül ki szlovén cégnyilvántartási adatokból - írja a Magyar Narancs. A hetilap kisebbségi tulajdonosa a jelenleg ellenzékben lévő SDS (Slovenska Demokratska Stranka).

Szintén hirdet a Cibi, méghozzá újrahasználható textilszalvétákat élelmiszerek csomagolására. A 2016 óta működő vállalkozás termékei tavaly szeptemberben a Duna TV-n is bemutatkoztak.

Schatz közben eladta a Ripost Média Kft.-ben lévő tulajdonrészét Ómolnár Miklósnak, mindezt egy hónappal azelőtt, hogy a Ripost a Közép-európai Sajó és Média Alapítványhoz került volna. Így a szlovén tévé jó része is a kormánybarát alapítványhoz került.