Számonkérte a Jobbik elnöke a frakciójukból távozó roma képviselőt

Számonkérte a Jobbik elnöke a frakciójukból távozó roma képviselőt

Varga Ferenc a Parlamentben (Forrás: Varga Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elárultad a szavazóidat – ezt üzente a Jobbik frakcióját a napokban elhagyó roma képviselőnek, Varga Ferencnek a párt elnöke. Gyöngyösi Márton azt is kérte, hogy adja vissza a mandátumát, mert ez az „egyetlen egyenes és tisztességes út”.

Pénteken derült ki, hogy Varga Ferenc, aki az ellenzék közös listájáról jobbikos színekben került be a parlamentbe, elhagyja a Jobbik frakcióját. Ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi helyzetben minden ellenzéki pártnak a valódi, Fideszen túli alternatíva megteremtéséért kellene dolgoznia, a Jobbikban ugyanakkor szerinte ennek a feladatnak az elvégzése a mai napig várat magára. – Én azonban nem engedhetem meg magamnak tovább, hogy velük együtt várjak a csodára – írta, hozzátéve, hogy független képviselőként folytatja a munkát, hiszen a választóktól kapott mandátumával élnie kell.

Néhány nap eltelt, de megszólalt Gyöngyösi Márton is. Felidézte, hogy Varga Ferenc eleve úgy került fel a listára, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje feltételül szabta: három roma képviselőnek is befutó helyet kell adni. – Nem mindennapi kiváltságban részesültél: a Jobbik számos, évek óta keményen dolgozó, magát képző, tehetséges tagját előzted meg, és ülhettél be az Országgyűlésbe úgy, hogy szinte nem is ismertünk még – írta a pártelnök, hozzátéve, hogy most ugyanakkor cserbenhagyta őket. 

Az első, amit felvetett, hogy Varga Ferenc vajon milyen szavazóiról beszél. – Te meg sem mérettetted magad egyéni körzetben. Minden szavazat, amelynek köszönhetően ma a parlamentben ülsz, a Jobbik listájára érkezett – írta, azt is hozzáfűzve, hogy az ő szavazói azok az emberek, akik a Jobbikra adták a voksukat és akiket a politikus most elárult.

Gyöngyösi Márton azt sem érti, hogyan akar független képviselőként dolgozni, hiszen frakció nélkül kevesebb lehetősége van. – Azt mondod, hogy a cigányságot akarod szolgálni. Mégis hogyan? Hajnali 2-kor napirend után elmondott beszédekkel? – tette fel a kérdést, megpendítve azt a lehetőséget is, hogy esetleg „külső hatásra” döntött a távozás mellett. Gyöngyösi Márton írása szerint „a Jobbik számára a cigányság felzárkóztatása és integrálása a kezdetektől fogva a nemzeti sorskérdések közé tartozott”. Arra kérték Varga Ferencet, hogy dolgozzon ezért, megadták neki a segítséget, de neki ez nem kellett.

 

Végezetül azt kérte, hogy adja vissza a mandátumát annak a közösségnek, amelytől kapta, és váljanak el békében.