Székeken alvó szülők, embertelen viszonyok a Bethesda Gyermekkórház égési osztályán

Székeken alvó szülők, embertelen viszonyok a Bethesda Gyermekkórház égési osztályán

A Bethesda Gyermekkórház főépülete (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összetolt székeken hetekig éjszakázó szülők, óriási túlzsúfoltság, pelenkázási, tisztálkodási lehetőségek hiánya – olvasónk megosztotta a budapesti Bethesda Gyermekkórház égési osztályán szerzett tapasztalatait. Az intézmény szerint is rossz a helyzet, de minden tőlük telhetőt megtesznek, hiszen „alapelv”, hogy a szülők legyenek gyermekeik mellett.

Hat nap, öt éjszaka három széken - így kell ma kishazánkban egy anyukának a szoptatott kisgyermekével kórházban lennie? Kívánom mindazoknak ezt a néhány napot, akik tudnának ezen változtatni, a hosszú átvirrasztott éjszakákon nyugodtan tudnának gondolkodni, hogy hogyan is lehetne ezt picit emberségesebbé tenni – osztotta meg a Bethesda Gyermekkorházban működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban szerzett tapasztalatait egyik olvasónk.

A kisgyermekes anyuka – akinek kérésére nevét nem közöljük -, elmondta: elsőfokú égési sérülésekkel kezelték még szoptatós korban lévő gyermekét közel egy hétig. Egy 15 négyzetméteres, három ágyas kórterem egyik ágyát kapták, a szobában olyan szűk a hely, hogy állva is alig férnek el a szülők, ápolók.

További bonyodalmakat idéz elő, hogy a szülők – különösen a kisgyermekesek - természetesen éjszakára sem hagyják el a kórtermeket.

„A nővérek csak annyit engedtek meg, hogy az éjszakát széken ülve töltsem a még szoptatós gyermekem mellett. Azt kifejezetten tiltották, hogy a földre feküdjek, ezért végül három széket összetolva töltöttem az éjszakákat

– mondta az anyuka, megjegyezve: nem ő volt az egyetlen, a gyerekek hozzátartozói sokszor heteken át kénytelenek így tölteni az éjszakákat. Igaz – tette hozzá –, hogy ahol esetleg van elég hely, a nővérek általában megengedik kempingágyak használatát éjfél és hajnali öt óra között, ám egyikük azt is leszögezte, hogy az állásukkal játszanak, mivel az előírások szerint ez tilos.

Olvasónk szerint ugyan felajánlottak neki egy ágyat az Anyák Házában, ahol a beteg gyermekek hozzátartozóit egyébként jó körülmények között elszállásolják, csakhogy az egy másik épületben, az ápolásra, szoptatásra szoruló gyermektől távol van, így ezzel nem volt kisegítve. Beszámolt a nappali túlzsúfoltságról is: mint mondta, a Bethesdában eltöltött szűk egy hét alatt volt olyan nap, amikor egyszerűen képtelenség volt kilépni a kórteremből, mivel a folyosón az ellátásra váró ambuláns betegek tömege miatt egy gombostűt nem lehetett elejteni.

– Az orvosok és nővérek többsége a nyilvánvalóan tarthatatlan viszonyok ellenére is igyekszik kedves lenni, munkáját lelkiismeretesen végezni – tette hozzá az anyuka.

Alapelvek kontra feltételek

A lapunkkal megosztott tapasztalatokkal megkerestük a Bethesdát. Mint válaszukban írták:

„A Bethesda Gyermekkórház gondozási alapelve, hogy szülők folyamatosan legyenek a gyermekük mellett. Azt kérjük a nővérektől is, hogy ezt a lehetőségek szerint biztosítsák. Így az állásával az játszik, aki ezzel az elvvel szembe megy, ha az adott helyzetben a betegbiztonsági kockázatot ez nem rontja”.

Elismerték ugyanakkor, hogy a kórház túlzsúfolt, és a kórtermek kicsik minden szülő és beteg egyidejű befogadására, ha az ágyak megtelnek. Tájékoztatásuk szerint az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban a zsúfoltság különösen veszélyes, mert az égési sebek elfertőződése súlyos szövődmény, amit a zsúfoltság elősegít. Így a napi steril kötéscserék mellett is fokozottan kell védeniük a gyermekeket, ami nem ritkán azt jelenti, hogy megkérik a szülőket, gyermekük elaltatása után menjenek át a kórház területén levő, „magas szintű hotelszolgáltatást” nyújtó Anyák Házába aludni.

Ezt – hangsúlyozzák – az is szükségessé teszi, hogy a túlzsúfolt kórtermekben földön fekvő édesanyáktól a fájdalomcsillapítás és folyadékpótlás miatt különösen gondos ápolást igénylő gyermekekhez való hozzáférés lényegében lehetetlen.

– Tudjuk, hogy ez nem optimális, de a betegbiztonság miatt a meglevő helyzetben mégis a legjobb megoldás. A pelenkázásra és fürdetésre a minimumfeltételeknek tökéletesen megfelelő feltételeink vannak, semmilyen hatósági ellenőrzéskor ezzel kapcsolatos kritika vagy javaslat nem fogalmazódott meg – közölték.

A nappali túlzsufoltság kapcsán a Bethesda elismerte, előfordul, hogy sok gyerek és szülő jön megégett gyermekével akut ellátásra vagy kötéscserére, és ilyenkor legfeljebb a szükséges közlekedésre van elegendő tér az érintett folyosón. „Az Égésközpont túlterheltsége változó, nem ritkán nagyon sok sérült van, máskor hetekig mindenki kényelmesen elfér. Ezt befolyásolni nem tudjuk” – írták.

Jó hír, hogy – amint azt az intézmény válaszában kiemeli – kormányhatározat született a Bethesda Gyermekkórház fejlesztésére, ennek megfelelően jelenleg egy új épületszárny tervezésén dolgoznak. Reményeik szerint ez 2022-ig felépül, ami sokat javít majd az infrastrukturális feltételeken. „Addig is minden ellátott gyermeknek és szülőjének igyekszünk biztosítani a szűk terekben a legkényelmesebb, de legbiztonságosabb ellátást” – zárta lapunknak küldött reakcióját az intézmény.

Nem egyedi eset

Sajnos nem a Bethesda az egyetlen gyermekkórház, ahol megoldatlan a szülők emberhez méltó elhelyezése. Néhány hónappal ezelőtt a Heim Pál Gyermekkórházban tapasztalható állapotok miatt tört ki botrány. Ott annyiban más a helyzet, mint a Bethesdában, hogy legalább a földön, pokrócokon fekve éjszakázhatnak a szülők, illetve hely is lenne a pótágyakra. Ám az adományként kapott fekhelyeket az intézmény nem bocsátotta a szülők rendelkezésére, mondván azok nem higiénikusak és balesetveszélyesek, így marad a kő. Szintén nem használják az adomány-ágyakat a Debreceni Egyetem Gyermekklinikáján.

Alkalmatlanok a gyerekkórháznak adományozott ágyak? | Magyar Hang

Harminc kórház sikerrel használja, a Heim Pál szerint „nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak.” Pedig az egyik telephelyükre állítólag épp ilyen ágyakat vettek korábban.

A Heim Pál kórházban tapasztalható viszonyok miatt kirobbant botrány hatására az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) március 2-án tett ígéretet arra, hogy soron kívül igyekszik megoldani a beteg gyermekeiket kísérő szülők kórházi elhelyezésének problémáját, és még abban a hónapban elindítja az „anyukaágyak” beszerzését, ám – ahogy arra a hvg.hu cikke felhívta a figyelmet – április végéig semmilyen előrelépés nem történt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze annyit reagált megkeresésükre, hogy az igények felmérése alapján országosan 368 szülői ágy hiányzik, ezek beszerzésének előkészítését az ÁEEK megkezdte.