Székely-ügy: felkészítették a műtétre a beteget, majd hazaküldték

Székely-ügy: felkészítették a műtétre a beteget, majd hazaküldték

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet épülete (Fotó: Kardio.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, az orvosi ellátás hiányosságaira utaló epizóddal folytatódott a Székely László szívsebész Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből való elbocsátása kapcsán kirobbant botránysorozat. Az ATV vasárnap sugárzott Heti napló című műsorában arca vállalása nélkül szólalt meg az orvos egyik betege, aki elmondása szerint már fertőtlenítve, benyugtatózva várta a műtétet, mikor szóltak neki, hogy elmarad a beavatkozás. A páciens zárójelentésére azt írták, technikai okból nem műtötték meg.

A vidéken élő, középkorú asszony a műsor szerint annyira fél a következményektől, hogy az utolsó pillanatban lefújta a riportot, majd végül mégis kötélnek állt. Elmondta, hogy még autójuk sincs, így már a felutazás nem volt egyszerű Budapestre, ahol még egy hétig „nem csináltak semmit” vele, pár vérvételen, előkészítő vizsgálaton kívül. Az operáció napján reggel 5 órakor felkeltették, jött a nővér, fertőtlenítették a testét, nyugtatót kapott, majd mikor dél körül kicsit magához tért, mondták neki, hogy mégis elmarad a műtét. „Csak néztem félkómásan”, valamit mondtak, hogy „etikai vagy politikai okból, már minden összefolyt” – mesélte.

Azóta várnak egy újabb időpontra, már egy másik kórházban.

Székely László másik páciense szintén az ATV-nek nyilatkozott korábban arról, hogy műtétje elmaradt az orvos menesztése miatt. Ezt megelőzően pedig arról is napvilágot láttak hírek, hogy egy beteg azét veszítette életét, mert az elbocsátás miatt nem került időben műtőasztalra.

A kirúgott szívsebész állítja, őt meg sem kérdezték, úgy vizsgálták a beteg halálát - Magyar Hang

Az október elsejével felállt Nemzeti Népegészségügyi Központ indította a vizsgálatot, ami elmarasztalta az elbocsátott orvost.

Utóbbi ügyben a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Ennek oka, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki az, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához. Az ügyészség a nyomozás teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Székely Lászlót arra hivatkozva menesztették a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből még szeptemberben, mert a kórház vezetése szerint az orvos súlyos jogi-etikai vétséget követett el. A kardiológus és orvosi csapata még tavasszal szívbillentyűműtétet végzett egy nőnél, akinek sérült mellimplantátumát az operáció közben el kellett távolítani. Az orvos akkor úgy döntött, külsős plasztikai sebészt hív a komplikáció kezelésére.