Szél Bernadett: Rendszerszintű a lakhatási probléma

Szél Bernadett: Rendszerszintű a lakhatási probléma

A kilenc gyermekes Fazekas-Simon Krisztina és Szél Bernadett (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Otthonában látogatta meg Szél Bernadett a lapunk által bemutatott, kilakoltatás szélén álló 9 gyermekes zsámboki családot. A politikus szerint szociális bérlakásokkal, a pénzügyi ismeretek terjesztésével, valamint ingyenes jogi tanácsadással lehetne elkerülni a tömeges kilakoltatásokat, ám a kormány érzéketlen a problémára.

Szél Bernadett lapunk munkatársával látogatott el a kilakoltatás szélére került, 9 gyermekes zsámboki családhoz, amelynek Orbán Viktor miniszterelnök „kitartást és minden jót" kívánt. A független országgyűlési képviselő a Magyar Hang kamerája előtt kifejtette: a szociálisan rászorulók lakhatásával kapcsolatban rendszerszintű a probléma, amelyre rendszerszintű megoldást kell adni. A kormány azonban nem kíván szembesülni a gondokkal, amelynek ékes bizonyítéka, hogy mind Orbán Viktor miniszterelnök, mind pedig a térség parlamenti képviselője „lepattintotta" az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került családot. 

Szél Bernadett a kilakoltatás szélén álló 9 gyermekes családnál

A független országgyűlési képviselő a Magyar Hang munkatársával, Grimm Balázzsal látogatott el Zsámbokra. Mint kifejtette, a szociálisan rászorulók lakhatásával kapcsolatban rendszerszintű a probléma, amelyre rendszerszintű megoldást kell adni. Ám a kormány nem kíván szembesülni a gondokkal, amelynek ékes bizonyítéka, hogy mind Orbán Viktor miniszterelnök, mind pedig a térség parlamenti képviselője „lepattintotta" az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került családot.

A képviselő szavai szerint hiába vannak jogszabályaink, amelyek előírják, hogy az önkormányzatnak kötelessége a hajléktalanná válás megelőzésében segítséget nyújtani, vagy amelynek értelmében egy gyermeket nem lehet a családjából kiemelni, még sincs eszköz, amellyel mindez megakadályozható lenne. A megoldást – vélekedett – az jelentené, ha a kormány létrehozna egy olyan szociális bérlakás-rendszert, amely biztosítja a lakhatást a nehéz sorsú családoknak. Emellett szükségesnek tartja a pénzügyi ismeretek terjesztését és az ingyenes jogi tanácsadás feltételeinek megteremtését is. 

(Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Szél Bernadett kitért arra is, hogy míg korábban központi források igénybevételével hozhattak döntést lakhatási támogatásról az önkormányzatok, ma már erre nincs lehetőségük; csak a tehetősebb településeknél van remény segítségre, ám sok nehéz sorsú család elszegényedett falvakban, városokban él. „Milliók szenvednek lakhatási válságban, ezért a politikusoknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk, hogy a kormány lépjen az érdekükben" – mondta a politikus.

A képviselő egyébiránt a múlt héten írásbeli választ igénylő kérdésekkel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, többek között azt tudakolva:mit tesz a kormány azért, hogy a zsámboki és a hozzájuk hasonló helyzetben levő gyermekek továbbra is a családjukban nevelkedhessenek?

Megmozdult a civil szféra is: a család megsegítésére Szalay Kriszta színművész gyűjtést indított, a múlt hét végéig több mint kétmillió forintot adtak össze az adományozók.

(Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

(Szél Bernadettet Grimm Balázs kérdezte. Videó: Halász Nóra)