Szél Bernadett: Titkolózik az Emmi az egészségügyi törvényről

Szél Bernadett: Titkolózik az Emmi az egészségügyi törvényről

Képünk illusztráció. Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán (Fotó: MTI/EPA/Featurechina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába próbálta megtudni Szél Bernadett, hogy mire alapozva alkották meg az azóta sokat bírált egészségügyi jogviszonyról szóló nemrég elfogadott új törvényt, ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyszerűen megtagadta tőle.

– Nem elég, hogy a kormány senkivel sem egyeztetve, titokban előkészítve terjesztette a parlament elé az egészségügyi ellátást alapjaiban felforgató törvényt, időt sem hagyott az érdemi vitára, most még azt is megtagadták, hogy utólag lássuk a döntés hátterét – erről írt Facebook-oldalán Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő közérdekűadat-igénylést nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához az előkészítő anyagokért és hatástanulmányokért, a tárca azonban megtagadta az adatok kiadását. Arra hivatkoztak, hogy azok „további jövőbeli döntés megalapozását szolgálják”.

– Csak találgatni tudunk, hogy létezik-e egyáltalán ilyen anyag, vagy csak titkolják. Nem tudjuk, mert teljesen átláthatatlan minden döntésük – akárhányszor is mondja el Varga Judit, hogy micsoda jogállamban élünk – kommentálta a lépést Szél Bernadett.

Miközben a törvény jelentős béremelést jelent az orvosok számára, belekerültek olyan részek is, amelyeket már sokan nem tudnak elfogadni. Ilyen a vezényelhetőség, illetve az a rész, amely akár tilthatja is a másodállást. Igaz, ez utóbbival kapcsolatban a kormány tagjai rendre azzal érvelnek, hogy majd kormányrendeletben lesznek a részletei szabályozva, vagyis még nincs kőbe vésve semmi.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közben publikálta a friss felmérését, amely szerint a kutatásban résztvevő csaknem 7800 orvos 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is.