Szeptemberig meghosszabbítaná a kormány a válsághelyzetet

Szeptemberig meghosszabbítaná a kormány a válsághelyzetet

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen kapu látható az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember elejéig meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, így továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre: az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a bevándorlási válsághelyzet – vette észre a Hvg.hu a kormány honlapjára feltöltött kormányrendelet-tervezetben.

A tervezet indoklása szerint azért, mert az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján a hosszabbítás indokolt, mivel továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei. A hosszabbítást a kormány a „fokozódó migrációs nyomással” szokta indokolni, hivatkozva a rendőrség statisztikáira. Ezen mutatókat vizsgálva: megakadályozott tiltott határátlépések száma, feltartóztatott, majd IBH-kapun (ideiglenes biztonsági határzár) átkísértek száma, és az elfogott, előállított, eljárás alá vontak száma.. – tette hozzá a portál. 

Mint a Hvg megírta, a rendőrség friss statisztikái most azt mutatják, hogy az év eleje óta összesen heti 2000–2600 körül alakul a három adat összesen, bontásban pedig január 3. hetében például így: megakadályozott tiltott határátlépés 822, feltartóztatott, majd IBH-kapun átkísértek száma 1218, elfogott, előállított, majd eljárás alá vontak száma pedig 29. Ez a friss, 2100 körüli szám amúgy éppen nem emelkedést mutat, mivel ha a 2022-es adatokat nézzük, akkor ez az összesített adat decemberben végig magasabb volt, heti 2900–4000 körüli, novemberben jellemzően heti 5000 körüli, a csúcs pedig október második felében volt heti 11 ezer feletti értékekkel.