Szijjártó: Ezzel szórakozni, hogy milyen döntést hoz a parlament, nem baráti magatartás

Szijjártó: Ezzel szórakozni, hogy milyen döntést hoz a parlament, nem baráti magatartás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszol Juhász Hajnalkának, a KDNP képviselőjének azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási szégyen lenne az Európai Néppárt részéről, ha a Fidesz tagságáról most szavaznának, hiszen nagyon nem ilyen a közhangulat – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Spirit FM műsorában pénteken. Szerinte a néppárti tagság azon múlik, hogy a közösség visszatalál-e arra az útra, amin akkor járt, amikor a Fidesz belépett.

Az EU 13 országának nyilatkozata kapcsán Szijjártó Péter kifogásolta, hogy miért nem keresték személyesen azelőtt azon országok külügyminiszterei, akik most aggályosnak tartják a demokráciát Magyarországon. A külügyminiszter szerint a jogállamiság és a demokrácia olyan értékek, amelyekre a magyar kormány politikája alapul.

A külügyminiszter szerint a hétfőn a parlament által elfogadott törvényben szereplő végnélküliséget az indokolja, hogy senki nem tudja, mikor ér véget a vírus. „Naponta ezrek halnak meg ebben a vírusban, akkor tényleg azzal kell foglalkozni, hogy a magyar parlament által hozott törvény melyik paragrafusában milyen pont van?” – kérdezett vissza Szijjártó.

A műsorvezető kérdésére, hogy Brüsszel az ellenség, Szijjártó hangsúlyozta, hogy itt emberéletekről van szó, nem ideológiákról. Az a lényeg, hogy az emberek megmeneküljenek és a gazdaságot sikerüljön beindítani a járvány okozta válság után. „Ezzel szórakozni, hogy milyen döntést hoz a parlament, ez nem baráti magatartás” – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó elmondta, hogy az Európai Bizottság elnökének a személyét becsüli, de a mostani viselkedését károsnak tartja. Szerinte Brüsszelben a liberális mainstream nyomásának van kitéve az ember, ezért sokszor nem úgy beszélnek, mint ahogy gondolják.

A gazdaság beindítása kapcsán arról beszélt, hogy folyamatosan ülésezik és tárgyal a kormány, a miniszterelnök hétfőn fog bejelentést tenni.

Ismert, az Európai Néppárt tizenhárom tagpártja kérte Donald Tusk elnököt, hogy tűzze napirendre a Fidesz kizárását a pártcsaládból. A belga, holland, luxemburgi, norvég, litván, svéd, görög, dán, szlovák és cseh politikusok azt írták, hogy a Fidesz azzal, hogy határozatlan időre vezet be rendkívüli állapotot Magyarországon, megsérti a liberális demokrácia alapértékeit és az európai normákat.

Orbán a Néppártnak: Nekem nincs erre időm | Magyar Hang

Sőt, pénteken a Népszava arról írt, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőinek az Európai Néppárt frakciójából való kizárását kezdeményezik egyes konzervatív és kereszténydemokrata pártok nemzeti delegációvezetői. Az EP-képviselők egyelőre aláírásokat gyűjtenek a levélhez, amelyet hétfőn terveznek elküldeni Manfred Weber frakcióvezetőnek.

Közben 17 uniós tagállam írta alá azt a levelet, amelyben azt írják, hogy „a vészhelyzeti intézkedéseknek a céllal szigorúan szükségesnek és arányosnak kell lenniük, időbeli korláttal és az alapos felülvizsgálat lehetőségével felruházva.” Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a sajtó- és szólásszabadságot nem korlátozhatják az intézkedések. Ezt a levelet többek között a francia és a német kormány is aláírta, később pedig a magyar kormány is.

Aggódott a magyar helyzet miatt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is, ahogy a magyar demokrácia halálaként értelmezte a felhatalmazási törvényt több nyugat-európai és amerikai lap is.  

Költséges luxus ezekben a napokban arról fantáziálni, más országoknak mi a szándéka – írta az Európai Néppárthoz szóló levelében Orbán Viktor. – Minden tisztelettel, nekem most nincs időm erre – fogalmazott.