Szijjártó: Ideológiával és politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat

Szijjártó: Ideológiával és politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter (j) felavatják a most elkészült nagynyomású földgázszállító vezetéket a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án. Ezzel megkezdődik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között. (MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés minden szempontból megfelel Magyarország nemzeti érdekeinek, a tárgyalások során pedig ez volt a kormány egyetlen szempontja – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárcája közleménye szerint csütörtökön.

A miniszter Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterrel közösen helyezte üzemi nyomás alá a szerb-magyar gázvezetéket Kiskundorozsmán, így péntek reggel hat órától, „azaz a gázév első napjának első órájától” megkezdődik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között.

Az eseményen Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar emberekkel szemben az állam egyik legfontosabb kötelessége az energiaellátás garantálása, amely egyben szuverenitási kérdés is, mivel ha ez nem teljesül, akkor az ország „kiszolgáltatottá, mások szabad prédájává válik”.

„Magyarország gázellátása nem lehet sem ideológiai, sem politikai kérdés, ugyanis ideológiával és politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat és a házakat, nem lehet működtetni az ipart” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a gázellátás biztonságához a magyarországi hálózat folyamatos fejlesztésére van szükség, illetve arra, hogy minél több útvonalon keresztül lehessen vásárolni. Ezért is fontos, hogy megépült az új vezeték a szerb határig, és így lehetővé vált Magyarország csatlakozása a délkelet-európai szállítási útvonalhoz Szerbián, Bulgárián és Törökországon keresztül.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordult abból a célból, hogy a testület vizsgálja felül az új magyar–orosz gázmegállapodást, hogy az megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak. Kijev szerint a Magyarország és a Gazprom orosz energiavállalat között hétfőn megszületett, 15 évre szóló megállapodás csapást jelent a magyar–ukrán kapcsolatokra. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban Kiskundorozsmán úgy fogalmazott, hogy a gázszállítási szerződés miatt „az ukránok az Európai Bizottságig szaladtak nagy panaszkodásukban”. A magyar kormány ezt a „szuverenitás elleni rendkívül durva támadásként értékeli, és a lehető leghatározottabban visszautasítja”. „Sem Ukrajnának, sem egyetlen másik országnak sincs semmi köze ahhoz, hogy mi, magyarok kivel, miről és hogyan állapodunk meg” – szögezte le.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy vélekedett, hogy fontos pillanat ez országa szempontjából, minthogy Szerbia eddig fizetett a gáztranzitért, míg most neki fognak ezért fizetni.

Azt hangoztatta, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „egész Európában az utolsó szabad vezetők közé tartoznak, akik kizárólag saját népük érdekét nézik”, s a mostani projekt sikere is annak köszönhető, hogy ellen tudtak állni a nyomásgyakorlásnak.