Szijjártó: Kína kész tárgyalni a Sinopharm licenc alapú magyarországi gyártásáról

Szijjártó: Kína kész tárgyalni a Sinopharm licenc alapú magyarországi gyártásáról

Szijjártó Péter a kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel videókonferenciázott (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország rendkívül sokat profitált a Kínával folytatott, kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésből, ezért azt a továbbiakban is fenn kell tartani  – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután videokonferencia keretében kínai kollégájával, Vang Jivel egyeztetett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy csak az elmúlt néhány hétben több mint 90 milliárd forintnyi kínai beruházás bejelentésén vagy alapkőletételén vett részt, és más kínai vállalatokkal is tárgyalások zajlanak magyarországi fejlesztésekről.

Ennek kapcsán tudatta: tavaly Kína volt a legnagyobb beruházó Magyarországon, idén pedig a második helyen áll Dél-Korea után. Elmondta, hogy Vang Ji gratulált a magyar válságkezelés eredményeihez, és felemlegette, hogy amikor Kína bajban volt a koronavírus-járvány első hulláma alatt, akkor Magyarország a segítségére sietett. A harmadik hullámban pedig Budapest számíthatott Pekingre a védőoltások mielőbbi szállítását illetően – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a vakcinák ügyében is folytatódik az együttműködés, és Kína kész tárgyalni a Sinopharm oltóanyagának licenc alapú magyarországi gyártásáról. Kiemelte továbbá, hogy a kormány szívesen rendelkezésre bocsátja a kínai vakcina felhasználásával kapcsolatos magyarországi tapasztalatokat, amennyiben erre szükség lenne a jövőben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezési eljárása során. Az biztos, hogy sinopharmos tapasztalat már van hazánkban, ugyanis mint csütörtökön kiderült: tanulmány született a Magyarországon alkalmazott koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról. Eszerint viszont az összességében is a legalacsonyabb fertőzés elleni védelmet produkáló kínai  vakcina a 85 év felettieknél mindössze 43,1 százalékban védett a megfertőződéstől, még a vizsgált, az oltás beadásához közeli időszakban is.

A miniszter bejelentette, hogy Magyarország december elsején újabb főkonzulátust nyit a távol-keleti országban, ezúttal Kuangcsouban, amitől a gazdasági és beruházási kapcsolatok további fejlődését remélik. Kitért arra is, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke idén eddig 21 százalékkal nőtt, s már augusztusra elérte a nyolcmilliárd dollárt, miközben a magyar export volumene 33 százalékkal emelkedett a kínai viszonylatban. Végezetül közölte, hogy a jövő évi pekingi téli olimpián nagyjából húsz magyar versenyző vesz részt. Illetve a különböző bojkottfelhívásokra célozva reményét fejezte ki, hogy „ez esetben sem keverik majd össze a politikát a sporttal”.

(MTI / Magyar Hang)