Szijjártó: Nem szabadna korlátozni az orosz sportolók részvételét az olimpián

Szijjártó: Nem szabadna korlátozni az orosz sportolók részvételét az olimpián

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha már felvetődik, hogy egy nemzet sportolóit ne engedjék részt venni az olimpián, akkor nagyon mélyen vagyunk – erről beszélt Szijjártó Péter egy pénteki, budapesti konferencián az MTI beszámolója szerint. A külügyminiszter a Sporttudomány és Innováció című rendezvényen kijelentette, szerinte a geopolitikának nem lehet köze a sporthoz, és a párizsi olimpia lépés lehetne a béke felé.

A külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szerinte a háborús pszichózis mára betört az élet azon területeire, amelyekre nem lenne szabad. A helyzet, úgy látja, emiatt ma még reménytelenebb. Felhívta a figyelmet az olimpia béketeremtő, senki által nem vitatott szerepére, és arra, hogy egymással adott esetben hadban álló országok sportolói borultak egymás nyakába a küzdőtéren vagy a pályán.

Szijjártó kijelentette, ő már bőven a háború előtt is ellenezte az orosz sportolók doppingvádak miatti kizárását. Sietett hozzátenni, természetesen nem a doppingolás mellett kampányol viszont, elutasítja a kollektív bűnösség elvét. Megalázónak tartja azt is, ha ugyan odaengednek versenyzőket, de közben csak fehérben, kékben, esetleg feketében lehetnek, és nem is tudja, milyen zeneművet kell hallgatni akkor, ha nyernek.

Különböző korlátozások miatt nagyjából negyven orosz sportoló vehet részt az idei, párizsi olimpiai játékokon. Ők csak semleges színekben, egyéni sportban indulhatnak. Még így is gondja volt viszont a részvételükkel az ukrán külügyminiszternek, ahogy Párizs polgármesterének is. Orosz és belarusz sportolók a nyitóünnepségen sem vehetnek részt, azt csak távolól követhetik.

A külügyminiszter a rendezvényen beszélt arról is, hogy szerinte Magyarország az elmúlt években jó házigazdája volt számos kiemelt sporteseménynek. Kívánatosnak tartja, hogy minél több nagy nemzetközi sportszervezet költözzön ide, ahogy azt a Nemzetközi Úszó- és Vízilabda-Szövetség (World Aquatics) is teszi. A sportlétesítmények fejlesztéséről pedig úgy fogalmazott, az lehet a legjobb eszköz, amit az állam segítségként a szülők kezébe adhat a gyerekek szabadidejéért vívott harcban. „A gyerekek, a fiatalok fizikai és mentális egészségének védelme, s a virtuális világgal szemben a szülők eredményes küzdelme érdekében a sportinfrastruktúra-fejlesztéseket a jövőben is folytatjuk” – fogalmazott.