Szijjártó: Nevezhetnek a Gazprom bármijének

Szijjártó: Nevezhetnek a Gazprom bármijének

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov még 2021 augusztusában (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság. Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet – mondta Szijjártó Péter az Atv.hu-nak adott interjújában, amelyet a 24.hu szemlézett.

Arra a kérdésre, hogy mi vagyunk-e a Gazprom legvidámabb barakkja, azt válaszolta: „Én az energiaellátás kérdését nem tudom ideológiai szemüvegen keresztül nézni. Ha az az ára annak, hogy a magyar embereknek lesz elég földgáza télre és senki nem kerül abba a méltatlan helyzetbe Magyarországon, hogy ne legyen gáz ahhoz, hogy fűtsön, fürödjön vagy főzzön, akkor nyugodtan nevezhetnek a Gazprom bármijének.”

A miniszter ezzel azokra a bírálatokra reagált, amelyek a magyar kormányt érték azért, mert megállapodást kötött az orosz céggel plusz gázszállításról, miközben az Európai Unió függetleníteni szeretné magát az orosz gáztól.

A miniszter úgy látja, ő egy dologért felelős, mégpedig azért, hogy legyen Magyarországon annyi földgáz, hogy abból mindenki korlátozásmentesen tudjon fogyasztani.

A gáz árát ugyanakkor nem árulta el Szijjártó. Azt mondta, azért nem, „mert ez két vállalat közötti szerződés, a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat”. Hozzátette, azt nem tudja, más mennyit fizet a gázért, mert fogalma sincs arról, hogy mások mennyit fizetnek. Az szerinte politikai lufi, hogy Magyarország venné a legdrágábban a gázt.

Arról is megkérdezték, hogy a kormány tud-e segíteni az oktatási intézményeknek, hogy a gyerekeknek ne hidegben kelljen az iskolában ülniük. Szijjártó azt válaszolta, biztos abban, hogy ha ezek a vészjelzések beérkeznek a kormány releváns minisztériumaihoz, akkor ott a megfelelő intézkedések meg fognak történni.

A külügyminiszter a plusz gáz kapcsán azt is közölte, hogy Orbán Viktor nem tervez Moszkvába utazni a jövőben, azt pedig tagadta, hogy Orbán telefonnal egyeztetett volna Putyinnal. Egész pontosan azt válaszolta: „Nem, nem, megoldottam.”

A pénteken Budapestre érkező új amerikai nagykövetet, David Pressmant úgy értékelte: ha az a kérdés, hogy veszélyes-e az új amerikai nagykövet: nem.

Paks II. kapcsán Szijjártó egyébként jelezte: egyetért Lázár Jánossal, aki ősbűnnek nevezte a Tranziton, hogy Paks II. jövőre még nem termel.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.