Szijjártó Péter: A magyar felsőoktatás színvonalának javulása köztudott

Szijjártó Péter: A magyar felsőoktatás színvonalának javulása köztudott

Szijjártó Péter és Abdellatif Miraoui marokkói felsőoktatásért és innovációért felelős miniszter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos célunk az, hogy a magyar felsőoktatási rendszer „nemzetköziesítése” az elkövetkezendő időszakban is kellő lendülettel haladjon – erről beszélt Szijjártó Péter, amikor a marokkói felsőoktatásért felelős miniszterrel tárgyalt.

A magyar külügyminiszter elmondása szerint aláírták a megállapodást, hogy a két ország közötti ösztöndíj-programot a 2023-2025-ös időszakra is kiterjesztik, egyúttal 150-ről 165-re emelik a marokkóinak fenntartott ösztöndíjak számát a magyar egyetemeken. Az idei évre egyéként ismét rekordszámú jelentkezőt regisztráltak az észak-afrikai országból: 1151-en pályáztak, főként a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, a Debreceni Egyetemre és a Pécsi Tudományegyetemre. – Nekünk fontos célunk az, hogy a magyar felsőoktatási rendszer nemzetköziesítése az elkövetkezendő időszakban is kellő lendülettel haladjon – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy az a tény, amely szerint erre a tanévre ezer feletti marokkói hallgató jelentkezett magyarországi egyetemekre, azt mutatja, hogy a magyar felsőoktatás színvonalának javulása köztudott az egész világ felsőoktatási rendszerében. Abdellatif Miraoui marokkói felsőoktatásért és innovációért felelős miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a végzősök a tanulmányaik befejezése után kapcsolódási pontot hoznak létre Magyarország és Marokkó között.

Szijjártó Péter az oktatás mellett beszélt a migrációról is, szavai szerint ugyanis Marokkónak stratégiai szerepe van az illegális migrációt érintően. Az elmúlt években mi már megtapasztaltuk, hogy ha Észak-Afrikában stabilitás van, akkor a ránk háruló migrációs nyomás is kisebb. Vagyis – fogalmazott a miniszter – megbecsüljük azokat az országokat, amelyek stabilitásukkal „megképezik Európa védelmi vonalát”.