Szijjártó Péter is megszólalt a majomhimlőről

 Szijjártó Péter is megszólalt a majomhimlőről

Szijjártó Péter Genfbe, a WHO közgyűlésére tart (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma újra egy járványtól hangos a világsajtó. Reméljük, hogy ez rádöbbent mindenkit a nemzetközi egészségügyi együttműködés fontosságára – erről írt Szijjártó Péter hétfőn a közösségi oldalán. Szerinte Genfben, a WHO közgyűlésén kiderül, hogy ez így van-e.

Az elmúlt napokban Európa több országában, köztük Ausztriában, Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában, illetve Izraelben vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. Már legalább 14 országban jelent meg a fertőzés. Az Afrikából származó majomhimlő nem terjed könnyen emberről emberre, a terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például szexuális együttlét. Leggyakoribb tünetei közé tartozik az enyhe fejfájás, izomfájdalom, gyengeség és bőrelváltozások. A BMJ brit orvosi szaklap szerint az európai esetekért felelős vírusklád által okozott megbetegedés halálozási aránya Afrikában 3,6 százalék volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg irányelveket dolgoz ki a majomhimlő terjedésének megfékezésére. Attól tartanak, hogy a megbetegedések száma tovább emelkedhet a nyári hónapokban.