Szijjártó: Tőlünk nem kell félteni a demokráciát és a szabadságot

Szijjártó: Tőlünk nem kell félteni a demokráciát és a szabadságot

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált amerikai kollégájának bírálataira Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminisztert azután kérdezte meg az RTL Híradó, hogy Antony Blinken egy szűkkörű online beszélgetésen a Telex kérdésére válaszolva a washingtoni diplomácia vezetője azt mondta: komolyan aggódnak a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt, és aggadalmukat osztják a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is.

Szijjártó Péter csütörtökön az RTL kameráinak úgy reagált: a magyar szabadságot és a demokráciát nem kell féltenie az amerikai kormánynak tekintettel arra, hogy akik a kommunistákkal szemben a leghatározottabban fellépett, és aki akkor pártelnökként elsőként követelte a szovjet csapatok kivonását, aki egy demokráciaharcos, az ma a miniszterelnök.

– Tőlünk nem kell félteniük a demokráciát amerikai barátainknak, és mi erre büszkék vagyunk – mondta a magyar diplomácia első embere.

Mint szerdán megírtuk, aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt. Az amerikai nagykövetség azt írta a Magyar Hang kérdésére, hogy Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit. 

Antony Blinken szinte már a fél világgal beszélt telefonon vagy személyesen mióta februárban elfoglalta hivatalát. Az európai országok mellett olyan izgalmas államok is vannak a listán, mint Mongólia vagy a Zöldfoki-szigetek. A nyilvánosan elérhető információk szerint Szijjártó Péterrel azonban még nem folytatott kétoldalú megbeszéléseket Blinken. A két diplomáciai vezető eddig csak egy ötoldalú megbeszélésen találkozott egymással, amikor az amerikai külügyminiszter V4-es kollégáival tárgyalt egy márciusi NATO-tanácskozás margóján Brüsszelben.

Az amerikai nagykövetség is erre a találkozóra hivatkozott arra a kérdésünkre válaszul, hogy várható-e kétoldalú találkozó vagy telefonhívás a közeljövőben.