Szijjártónak nincs szüksége arra, hogy „Minszkben ürgebőrbe varrva” tárgyaljon az oroszokkal

Szijjártónak nincs szüksége arra, hogy „Minszkben ürgebőrbe varrva” tárgyaljon az oroszokkal

A fehérorosz külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter (j) Minszkben 2023. február 13-án. (MTI/EPA/Fehérorosz külügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Én egy őszinte ember vagyok, én hogyha az oroszokkal akarok tárgyalni, akkor elmegyek Moszkvába, és arról beszámolok. Mint ahogy elmentem – nem titokban – és az elmúlt időszakban tudósítottunk minden ilyen alkalomról – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután az Atv.hu arról kérdezte, miért utazott néhány napja Minszkbe, illetve tárgyalt-e ott orosz politikusokkal vagy tisztviselőkkel is. 

– Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja a belarusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt –  jelentette ki, majd azt is hozzátette: „Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal”.

Ezt követően közölte: két programja volt Minszkben, tárgyalt a gazdasági miniszterrel és tárgyalt a külügyminiszterrel „különböző formátumokban”. Ezen kívül elmondta, Minszkben is ezt közvetítette, arra kérte belorusz „partnereit”, hogy „ne tegyenek háborús lépéseket, ne tegyenek olyan lépéseket, amelyekkel a háború időbeli elhúzódásához vagy adott esetben földrajzi kiterjedéséhez vezetnek”. 

A portál emlékeztet, a kérdés azért merült fel, mert amikor Szijjártó Minszkben tartózkodott, ellenzéki oldalról arra hívták fel a figyelmet, hogy a Flightradar szerint orosz kormánygépet is lehetett a belarusz reptéren látni. Miután a minszki vezetés Putyin-barátságához kétség sem fér, maga Szijjártó is arról írt egy korábbi Facebook-posztban, amikor Minszkben landolt, hogy tudja, sokan fogják támadni a Belaruszba tett látogatása miatt.