Színes társaságban készülnek a katolikus világeseményre

Színes társaságban készülnek a katolikus világeseményre

Esztergomi beszélgetések I (Fotó: Ambrus Marcsi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Színes társaság gyűlt össze az esztergomi Szent Adalbert Központban szerda este, hogy beindítsa az „Esztergomi beszélgetések című eseménysorozatot, mely az idén Magyarországon megrendezésre kerülő világesemény, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik felvezető rendezvénysorozata.

Zsúfolásig megtelt szerda este az esztergomi konferenciaközpont, a Szent Adalbert Központ, Hotel és Étterem nagyterme, ahol az idén megrendezésre kerülő világeseményre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készülés jegyében beszélgetett egymással Zsuffa Tünde író, a NEK sajtófőnöke, Böjte Csaba ferences szerzetes és Szikora Róbert zenész, énekes. Az est házigazdája a Magyar Kurír főszerkesztője, Kuzmányi István volt. Az asztalt körülülők arról beszélgettek egymással, hogyan látják a világot: benne a hitüket és Istent.

Esztergomi beszélgetések V (Fotó: Ambrus Marcsi)

Böjte Csaba, akiről köztudott, hogy árvaházakat üzemeltet Erdély-szerte, elmondta: ő Istent látja a nyomorban is. A ferences szerzetes szerint Erdő Péter bíborosnak Nobel-békedíjat kellene adni, ha Trianon századik évfordulóján egy ilyen világeseményen mint a NEK, sikerül békében összehoznia a Kárpát-medence népeit.

Szikora Róbert beleszületett a kereszténységbe, természetes volt a számára a hit. A zenész elmesélte a hallgatóságnak, hogy a nyolcvanas években a hatalom emberei többször is jelezték neki, hogy a koncertjei végén Istennek hálát adó szavait igazán elhagyhatná. „Robikám, nem lehetne kihagyni az Istennek szóló gondolatokat?” - kérdezték tőle. Ám ő erre mindig azt felelte, hogy sok mindent elvehettek tőlem, de ezt a mondatot márpedig nem fogjátok. A zenész házassága negyvenöt éve tart, ami szintén nem általános a zenészvilágban. Szerinte a régi dolgokat nem kidobni kell, hanem megjavítani. Az EMeRTon-díjas énekes, az R-GO zenekar frontembere friss terveiről elmondta, hogy írt egy musicalt Szent Erzsébetről, akinek a története „nagyon magyar, ő egy igazi magyar szent: a tisztaság, a hazaszeretet és az istenszeretet ötvöződik a személyében”. Az est hallgatósága meghallgathatott néhány betétdalt is a musicalből.

Esztergomi beszélgetések II - Szikora Róbert beszél (Fotó: Ambrus Marcsi)

Kuzmányi István úgy mutatta be Zsuffa Tünde írót - akivel 1996. óta ismerik egymást - mint aki többször keresztre lett már feszítve életében. A NEK sajtófőnöki feladatait is ellátó szerző erre úgy reagált: „szerelmes vagyok a szenvedéstörténetembe, engem nem egyszer nyelt le, és hányt ki a cethal, mint Jónást az Ószövetségben, hanem többször”. Zsuffa szerint ettől lett az, aki mindig gyerekkorától lenni akart: író. „Ha meghalok, akkor azt fogom kérni, hogy csupán annyit írjanak a fejfámra, hogy író.” Meglepően őszintén beszélt a kamaszkorban elkapott halálos betegségéről, és arról, hogy családi tragédiák sorozata után egyedül nevelte fel a fiát. Ez volt az a két momentum, amely próbára tette a hitét.

Esztergomi beszélgetések III - Zsuffa Tünde és Szikora Róbert (Fotó: Ambrus Marcsi)

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében létrejött beszélgetés mindegyik résztvevője kiemelte, hogy meglepődtek, hogy milyen tömeg volt kíváncsi az eseményre. Mivel a terem korlátozott befogadóképességű, voltak, akik kivetítőn keresztül követték az eszmecserét. Ez előrevetíti, hogy magát a szeptemberben megrendezésre kerülő kongresszust is nagy érdeklődés fogja kísérni.

Szikora Róberten és Böjte Csabán kívül más ismert emberek is beálltak a NEK ügye mellé, és a kongresszus arcaiként buzdítanak a részvételre. Ilyen például Csókay András idegsebész, aki az Esztergomi beszélgetések következő eseményén lesz az egyik beszélgetőtárs, Fodor Réka orvossal együtt. Az a rendezvény március 18-án lesz, megintcsak a Szent Adalbert Központban.

Esztergomi beszélgetések IV - Böjte Csaba és Szikora Róbert (Fotó: Ambrus Marcsi)