Szlávik János szerint nem lesz kötelező a védőoltás

Szlávik János szerint nem lesz kötelező a védőoltás

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Influenza esetén sem kötelező a védőoltás, úgy gondolom, hogy a koronavírus ellen sem lesz az. Ha majd az emberek meglátják, ez a védőoltás mennyire hasznos, milyen mellékhatásai vannak, akkor el tudják dönteni, beadatják-e – mondta a Very Important Planet környezetvédelmi portálnak Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerint a koronavírus esetében a lakosság 50-60 százalékának beoltásával már meg lehet akadályozni a nagyobb járványt.

Úgy vélekedett, ha az országok berendelik ezt a mennyiséget, és sikerül meggyőzniük a lakosságot arról, hogy ez hasznos, az megakadályozhatja a járványt. „Nem tudjuk még, mennyire lesz hatékony a vakcina, hányszor kell majd alkalmazni. Mégis úgy gondolom, a tudomány képes arra, hogy hatékony legyen a védőoltás, és nem kell számolni súlyos mellékhatásokkal. Remélhetőleg nem az oltásellenesekre és az összeesküvéselmélet-gyártókra hallgat majd a többség. Védőoltásokkal több, mint húsz betegséget tudunk megelőzni, remélem, nemsokára a koronavírus is ezek közé tartozik majd” – fogalmazott Szlávik.

Az infektológus főorvos szerint ha egy ország hozzájut egy hatékony védőoltáshoz, akkor nagy valószínűséggel a veszélyeztetett csoportba tartozókat és az egészségügyben dolgozókat oltják be először. De azokat is, akik a működést biztosítják, tehát a rendvédelmi szervek tagjait, a közfeladatot ellátó személyeket, illetve azokat az idős betegeket, akikre veszélyes a vírus. Ezt követően bárki megkaphatja a vakcinát, de azt, hogy ingyenesen vagy nem, előre nem lehet megmondani.

– Az előzetes számítások szerint, ha most rendelkezésre állna, akkor az ára ezer és ötezer forint között lenne, ami nem túl nagy összeg, még abban az esetben sem, ha kétszer kell beadni. Az oltások 80 százalékát rövid időn belül meg kell ismételni. A hosszú távú hatásokról nem tudunk semmit. Az arra vonatkozó kutatásoknak, hogy évente kell-e majd ismételni, vagy hosszú ideig védettséget ad, csak jövő tavaszra lehetnek eredményei – fogalmazott Szlávik János.