„Szorosabbra fűzzük az energetikai együttműködésünket” – Orbán Viktornál járt Milorad Dodik

„Szorosabbra fűzzük az energetikai együttműködésünket” – Orbán Viktornál járt Milorad Dodik

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyesen is gratulált Milorad Dodiknak, a boszniai szerbek megválasztott vezetőjének Orbán Viktor – ezt maga a miniszterelnök közölte azután, hogy a Karmelita kolostorban fogadta Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját. A kormányfő szerint megállapodtak abban, hogy szorosabbra fűzik az energetikai együttműködésüket és közösen lépnek fel az európai energiaválsággal szemben.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnök közben az állami hírügynökségnek annyit árult el, hogy a balkáni országok európai integrációjáról valamint gazdasági, energiabiztonsági témákról is zajlott az egyeztetés. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a háborús és szankciós válsággal sújtott Európai Uniónak minden eddiginél fontosabb, hogy soraiban tudhassa a Nyugat-Balkán államait. Hangsúlyozták, hogy a folyamatot fel kell gyorsítani, ezért üdvözölték, hogy a héten az Európai Bizottság hivatalosan is javaslatot tett Bosznia-Hercegovina uniós tagjelöltségére.

Orbán Viktor és Milorad Dodik megállapodtak abban is, hogy tovább erősítik Magyarország és a boszniai szerb közösség gazdasági kapcsolatait.

Az energetikai együttműködés terén pedig olyan közös projektekről egyeztettek, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind Magyarországon sikerüljön mérsékelni az európai energiaválság következményeit. Megállapodtak, hogy e tervek részletes kidolgozására a következő hetekben sor kerül.

Milorad Dodik 1998 óta a boszniai Szerb Köztársaság elnökeként és miniszterelnökeként, az utóbbi négy évben pedig a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjaként tevékenykedett, Többször beszélt arról, hogy a Szerb köztársaságnak függetlenné kell válnia. Lépései miatt az ország súlyos belpolitikai válságba sodródott, a múlt évben ugyanis sikerült elérnie, hogy a boszniai szerb parlament megszavazza a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést.