Sztrájkot hirdettek jövő hétre a mozdonyvezetők

Sztrájkot hirdettek jövő hétre a mozdonyvezetők

Vonat érkezik a Keleti pályaudvarra. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember első hetével határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a mozdonyvezetők – feltéve, hogy nem jön létre megállapodás a tavalyi reálkereset veszteség kompenzálására. Erről a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) Küldöttközgyűlése szerdai ülésén döntött – írja a Telex.hu.

A MOSZ még 2021 őszén indított kollektív munkaügyi vitát, majd annak eredménytelensége után 2022 márciusára hirdette meg a sztrájkot. Akkor végül az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra való tekintettel nem tartották meg a munkabeszüntetést.

A MÁV ugyanakkor megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését. A vasúttársaság közleményében azt írta: „A MÁV és a MÁV-START a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.”

A MÁV közleményében azt is írta, hogy a mozdonyvezetők keresete 2016 óta 60 százalékkal növekedett, az idei év elején pedig tízszázalékos volt a béremelés, így a mozdonyvezetők átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot. Hozzátették, hogy júliusban előre hozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.