Szükségellátás keretében viszik el a szemetet

Szükségellátás keretében viszik el a szemetet

A Zöld Híd hulladékszállító járműve (Fotó: Gödöllő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szükségellátás keretében, a katasztrófavédelem finanszírozásában folytatódhatott szerda reggel a szemétgyűjtés a Zöld Híd területén – közölte a cég.

A szerda reggeli közlemény szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szükségellátás keretében kötelezte a Zöld Híd BIGG Nkft-t, hogy szerda reggeltől a megszokott rendben kezdje meg a településekről a kommunális, azaz vegyesen gyűjtött hulladék elszállítását. A szolgáltatás anyagi fedezetét a katasztrófavédelem saját forrásaiból biztosítja.

„A hulladékok elszállítását tehát minden érintett településünkön a korábbiaknak megfelelően, a megszokott időpontokban végezzük. A hétfői és keddi napon elmaradt szállítások pótlását is szervezzük, ezekről is hamarosan értesítjük Önöket” írta a cég.

Lett pénz

Az OKF honlapján már kedd késő este megjelent egy közlemény, mely szerint mától szükségellátás keretében elszállítják a hulladékot, azt azonban nem részletezték, hogy mi módon.

A kormány pedig hirtelen átcsoportosított 26,4 milliárd forintot az idei évre a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátására. Kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az innovációs minisztérium uniós fejlesztési programokra félretett keretéből, a nemzeti vagyonkezelő ingatlanvásárlásra és -beruházásra félretett keretéből, a maradványelszámolási alapból, és a vagyonkezelőhöz tartozó társaságok támogatásából csoportosítanak át.

Nem fizet a kukaholding

Október 29-én 116 településen függesztette fel a szemétszállítást a Zöld Híd, mivel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV, vagy ismertebb nevén kukaholding) nem utalta át nekik (és másoknak sem) a munka ellenértékét.

Az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd hiába írt levelet az NHKV Zrt.-nek, abszolút nem reagált az állami cég, még elutasító visszajelzést sem kaptak. „Havonta körülbelül 130 millió forinttal kapunk kevesebb pénzt, mint amiből korrekt módon lehetne dolgozni” – mondta múlt héten az Inforádiónak. Hangsúlyozta, hogy a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, már nem bocsát ki számlát a lakosságnak, és a lakosság sem nekik fizeti be a közszolgáltatási díjat, hanem az NHKV Zrt.-nek. Az elmúlt években nagyon leamortizálódott a járműpark, miközben az állami koordináció végrehajtásával növekedtek a feladataik.

A kormány támadást lát

Természetesen a kormány megint úgy véli, hogy ezek a szolgáltató cégek nem a jogos jussukat kérik, hanem támadják a rezsicsökkentés intézményét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kijelentette, nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. Ugyanakkor megígérte, hogy a szükséges konszolidációhoz a kormány megpróbálja a kellő forrást biztosítani. Hogy mit keres ebben a helyzetben a rezsicsökkentés? Egyszerű a magyarázat: 2013 óta ennek keretében a kormány a szemétszállítási díjakat is befagyasztotta, így a nagy igyekezetben a hazai, ráadásul önkormányzati kézben levő cégeket is sikerült kellemetlen gazdasági helyzetbe hozni.

[caption id="attachment_10069" align="alignleft" width="480"]

Az MSZP, a DK és a Momentum közös akciója keretében szemeteszsákokat helyeztek az újpesti önkormányzat épülete elé (Fotó: Olvasónktól)[/caption]

Sőt, a kormány és sajtója kedden már LMP-s összeesküvésről beszélt, melynek Gémesi György gödöllői polgármester és Gyenes Szilárd lennének a kulcsemberei. Utóbbi az LMP országgyűlési képviselő-jelöltje volt.

Gondok Budapesten is

Október elején írta meg a 24.hu, hogy a kukaholding 13 milliárd forinttal tartozik a fővárosi szemétszállításért felelős FKF Zrt.-nek is. A szelektív hulladék elszállítását augusztustól fel is függesztették több kerületben, például Újpesten is. „A lakossági jelzések alapján sok helyen hetekig nem viszik el a szemetet, így az ott áll a kukákban az utcán, szétfújja a szél, az újonnan képződött szelektív szemét pedig valószínűleg a kommunális kukákban landol. Az önkormányzat pedig hallgat” – írta az Újpestihírmondó.hu.

Az MSZP, a DK és Momentum közös akciót is szervezett hétfőn a városháza elé.