A belügyi államtitkár szerint az orvosi kamara tevékenysége fenyegeti a betegbiztonságot

A belügyi államtitkár szerint az orvosi kamara tevékenysége fenyegeti a betegbiztonságot

Fotó: Unsplash/Marcelo Leal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem az orvostársadalommal és az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusunk, hanem a Magyar Orvosi Kamarával – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár vasárnap délutánra meghirdetett sajtótájékoztatóján a 24.hu beszámolója szerint. Hozzátette: hozzátette: próbálnak jó partneri viszonyt kialakítani a MOK-kal, de ez lehetetlennek tűnik. Szerint a kamara tevékenysége a betegbiztonságot fenyegeti.

Szombaton rendkívüli nyomásgyakorlás döntött a Magyar Orvosi Kamara, hogy megállítsák a magyar betegek helyzetének jelentős romlását és fellépjenek az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményei ellen. A MOK rendkívüli országos küldöttközgyűlése egyhangúlag szavazott az alábbiakról: a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Erre válaszul hirdetett sajtótájékoztatót a Belügyminisztérium, az eseménynek pedig az alábbi címet adták: „Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére”. 

Takács Péter a ajtótájékoztatón azt mondta, a magyar egészségügy a továbbiakban is jól teljesít, de elismerte, van még bőven munka. Nem azt mondjuk, hogy minden tökéletes, de tudjuk, hol kell belenyúlni a rendszerbe, hogy a betegeknek jobb legyen – tette hozzá. Szerinte „épeszű ember nem gondolhatja, hogy egy minisztérium abban érdekelt, hogy javaslataival ellehetetlenítse az egészségügyi dolgozók munkáját.” Szerinte három nappal később „gyökeres fordulat állt be a MOK kommunikációjába arról, hogy ne írják alá az orvosok”, mondta, úgy foglalva össze a történteket: „mondjuk ki, a kamara lépése a betegeket veszélyezteti. Kérem a kamarát, hogy mivel ez felelőtlenség, a felelőtlenségtől tartózkodjon.”

Azzal kapcsolatban, hogy a MOK arra bíztatta a háziorvosokat, ne írják alá szerződésüket, az államtitkár úgy reagált, találkozott korábban a kamara háziorvosi csoportjának vezetőjével, és akkor sikerült megállapodásra jutniuk. Egy, a sajtótájékoztatón is bemutatott e-mailben azt írta a minisztériumnak, hogy elfogadható a szerződés, annak aláírását ajánlani tudják a háziorvosoknak. 

„Nézze, alapvetően a fő irányokban az orvosi kamara egyetért. A részletkérdésekben van köztünk vita, de a fő célokat nem vitatja senki, de ha vitatnák, szerintem akkor hibát követnének el” – ezt válaszolta a Telex azon kérdésére, hogy visszavonják, vagy módosítják-e az egészségügyi rendszer átalakítását érintő kormányzati terveket. Ez egy konzekvens, koherens és megalapozott folyamat – jelentette ki.