A Belügyminisztérium szerint „méltatlan támadás” érte a kormányt és a betegeket

A Belügyminisztérium szerint „méltatlan támadás” érte a kormányt és a betegeket

Gógl Árpád, Kincses Gyula és Takács Péter (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli nyomásgyakorlás döntött a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hogy megállítsák a magyar betegek helyzetének jelentős romlását és fellépjenek az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményei ellen. Erre vasárnap 14.00-kor sajtótájékoztatón fog reagálni Takács Péter egészségügyi államtitkár a területért felelős Belügyminisztériumból, illetve az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor – derült ki a tárca meghívójából. Az eseménynek az alábbi címet adták: „Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére”.

Az RTL-nek pedig a belügy úgy reagált: folyamatosak voltak az egyeztetések a MOK-kal, az új típusú ügyeleti rendszerben szinte kivétel nélkül átvezették a javaslataikat. Emellett állításuk szerint a MOK háziorvosi csoportjának a vezetője korábban elfogadhatónak tartotta az új szerződéseket.

Érdekes megnézni azt is, a kormányközeli sajtó, hogyan interpretálja az orvosok tiltakozását. Például a Magyar Nemzet cikke az alábbi címet kapta: „A MOK és a DK kötelékrepülése”. – Fontos megjegyezni, hogy Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter részvétele a MOK tegnapi rendezvényén ékes bizonyítéka annak, hogy az orvosok érdekvédelmi nyomásgyakorlása a legkevésbé sem civil aktivitás, hanem pártpolitikai felügyelet, DK-s védőernyő alatt zajló művelet. Nehéz lenne azt mondani, hogy ez a véletlen műve – írták a cikkben. Igaz, azt már nem jegyezték meg, hogy Komáromi nemcsak DK-s politikus, hanem maga is orvos. 

Mint szombaton beszámoltunk róla, a MOK rendkívüli országos küldöttközgyűlése egyhangúlag szavazott az alábbiakról: a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. A szombati találkozót azért hívták össze, hogy ott eldöntsék, milyen módon tudnak tenni a magyar betegek helyzetének jelentős romlása és az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményei ellen.