Találkozott Karsai Dániellel Gulyás Gergely

Találkozott Karsai Dániellel Gulyás Gergely

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről – számolt be róla Karsai Dániel, az aktív eutanázia lehetőségéért küzdő, halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász Facebook-oldalán kedden délelőtt.

Szerinte új érvek egyik oldalról sem hangoztak el. – A miniszter úr kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Rámutattam, hogy egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni. Főleg nem alapvető jogot elvonni – fejtette ki. 

Beszámolója szerint Gulyás Gergely kijelentette, hogy a strasbourgi bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani, ám csak akkor, ha nem ütközik az alaptörvénybe. Ebben az esetben át kell gondolni. – A népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont. Ezt rövidre zárnám: a bíróság ítéletei mindig kötelezőek. Még akkor is, ha alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk – jelezte. Karsai Dániel szerint a beszélgetés vége volt a legbiztatóbb. – Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr email-ben leírja a véleményét a bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom – tette hozzá.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön 10 órakor hirdet ítéletet Karsai Dániel ügyében.