Tankerület-vezetők jutalma: másfél millió, tanárok jutalma: 10.500 forint

Tankerület-vezetők jutalma: másfél millió, tanárok jutalma: 10.500 forint

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke (b), Hajnis Éva tankerületi igazgató (b2) és Karacs Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója (j) fogadja a látogatóba érkező Kásler Miklóst, az emberi erõforrások miniszterét (b3) valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt (j2) a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban a német nemzetiségi nyelv és irodalom érettségi vizsga napján, 2020. május 11-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu cikke szerint a tankerületi vezetők nagyságrendekkel több jutalmat kapnak, mint a tanárok. De még az alacsonyabb rendű tankerületi hivatalnokok jutalma is sokszorosan meghaladja a tanárok jutalmazását.

Összességében az állam több jutalmat fizet ki a 2605 tankerületi alkalmazottnak, mint a több mint százezer iskolai dolgozónak. Bár természetesen tankerület-vezetőnek lenni éri meg a legjobban, hiszen ők átlagosan másfél millió forint jutalmat kapnak, a normál bérükön felül, de azért az egyszerű tisztviselők sem panaszkodhatnak, az átlagosan 562 ezer forintos jutalmukkal.

Eközben a pedagógusoknak (beleértve az intézményigazgatókat is), átlagosan mindössze 10,500 forintos jutalom ütötte a markát.

De ha valaki szépen akar keresni (a nagyon lazán értelmezett) magyar oktatás területén, akkor mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezető pozícióit. A berettyóújfalui három vezető ugyanis 13.448.000 forint jutalmat kapott 2019-ben, vagyis fejenként majdnem négy és fél milliót. Eközben az irányításuk alá tartozó 1722 pedagógus átlagosan 48 forintot és még 78 fillért. Ez nem tévedés: a teljes pedagógusi karnak kifizetett 2019-es jutalom összesen 84 ezer forint volt.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ, ami kirúgta a Kölcsey Gimnázium öt tiltakozó tanárát, két éve több mint egymilliót fizetett jutalomként az akkori vezetőnek, miközben ennek alig felét fizették a tanároknak összesen. Tizenegy olyan tankerület van az országban, ahol a tankerületi vezető egy személyben több jutalmat kap, mint az alá tartozó pedagógusok összesen.

Címkék: oktatás, tankerület