TASZ: „Nemigen” arányos a sokkoló egy erőszakmentes tüntetővel szemben

TASZ: „Nemigen” arányos a sokkoló egy erőszakmentes tüntetővel szemben

A pillanat, amikor a sokkolót használhatták a rendőrök (Forrás: Jámbor András/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni – erről írt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azután, hogy a hírek szerint ilyen eszközt használtak az egyenruhások hétfőn délelőtt a Margit hídon.

Lapunk is beszámolt róla, hogy habár a kata és a rezsiszabályok megváltoztatása miatti demonstráció elvileg délelőtt 9 órakor véget ért, többen a Margit hídon maradtak és akadályozták a forgalmat. A rendőrök ezért kiszorították őket, a hídon ülőket pedig egyesével vitték el az úttestről. Jámbor András Facebook oldalán jelent meg videó a rendőri akcióról, amelyen az is látszik, ahogyan egy férfi combjának nyomnak egy eszközt, majd többen is kiabálni kezdenek, hogy sokkolták. (A videó ITT érhető el, az ominózus jelent 9:04 percnél látható.)

A TASZ szerint ugyanakkor egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben „nemigen arányos” egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja.

Kitértek arra is, hogy az eddigi demonstrációk alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a kresz szabályainak a megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek. Amíg ezek a cselekmények a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására. A szabálysértési eljárások miatt hozzájuk fordulóknak jogsegélyt nyújtanak, és mintabeadványokkal is segítik őket. A civil szervezet egyébként a tiltakozásokra tekintettel minden nap 8 és 22 óra között üzemelteti „gyülekezési forródrótját”, a tasz.hu/tiltakozz oldalon pedig tüntetésekkel, tiltakozásokkal kapcsolatos hasznos információkat gyűjtöttek össze résztvevőknek és szervezőknek egyaránt.