Távozott Mészáros Lőrinc egykori üzlettársa

Távozott Mészáros Lőrinc egykori üzlettársa

Kõvári Ágnes 2018. július 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte megmelegedni sem tudott a külügyminisztérium háttérintézményének számító HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnél Kővári Ágnes vezérigazgató-helyettes, máris tovább állt. Erről tanúskodik egy lapunk által megismert belső üzenet.

Kővári Ágnes neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt a kisebbségi tulajdonosa és vezérigazgatója a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó többségi tulajdonlásával megalapított 2rule sportmárkát forgalmazó Magyar Sportmárka Zrt.-nek. Ám 2018-ban a felcsúti milliárdos kivásárolta őt a cégből. Később az Eximbanknál dolgozott nemzetközi üzletfejlesztési igazgatóként.

Mint megírtuk, tavaly novemberben a magyar vállalkozások nemzetközi piacra lépését segítő Columbus magántőkealap létrehozásáról szóló sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külügyminiszter mellett tűnt fel New Yorkban. Ezt követően került a 2018 óta működő HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséghez. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a tőkekifektetési program végrehajtásáért felelős igazgatóként állt munkába. Információink szerint a 25 milliárdos vissza nem térítendő keretösszegű, Nemzeti exportvédelmi programot bízták rá. Néhány hónap után általános vezérigazgató-helyettese lett az állami vállalatnak.

A lapunk által megismert üzenet szerint Kővári Ágnest felmentették a munkavégzés alól; jogosultságait Szabó Kristóf István vezérigazgató vette át. A szöveg szerint a vezérigazgató-helyettes sokban hozzájárult az üzleti működés átalakításához. Kővári Ágnes HEPA-nál töltött időszakában több személyi változás történt, amelyekben lapunk információi szerint belső feszültségek is szerepet játszottak. Telefonon elértük Kővárit, ezekre a feszültségekre is rákérdeztünk, de nem kívánt nyilatkozni. Kérdéseinkkel az ügynökséghez irányított bennünket. Ott azt közölték, hogy Kővári Ágnes közös megegyezéssel, december 11-ével távozik a HEPA-tól. Utódjáról a későbbiekben születik döntés – írták.

Lapunkban októberben írtunk a cégnél zajlott személyi változásokról, miután többen távoztak a cégtől. A távozók között volt Hendrich Balázs vezérigazgató is, aki a Mathias Corvinus Collegiumnál helyezkedett el. Utódja Szabó Kristóf István lett, aki Szijjártó Péter külügyminiszter sípartnere – idén februárban is együtt síeltek Salzburgban. Kérdéseinkre akkor a külügy azt írta, hogy Szabó Kristóf az SKKA International Tanácsadó Kft. alapító partneri posztjáról több évtizedes, széles körű üzleti tapasztalata miatt került a HEPA élére. Ennek alapján nem pályázat útján szerződött az ügynökséghez. Tudatták: „A miniszter magánéletbeli kapcsolatai soha nem befolyásolták semmilyen, a munkában meghozott döntését.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/50. számában jelent meg december 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/50. számban? Itt megnézheti!